Be Ha Ve

Od veterana Bune (Zg) do mlađanih BluesA (Sa) – vitalnost bluesa u regionu

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Blues nikada nije globalno eksplodirao kao drugi žanrovi poput punka, new wavea, grungea, metala, ali je zato više od 100 godina konstanta koja opstaje u sjeni svih smjenjivih popularnih trendova.

Moderni blues, još od nastanka boogie-woogie stila u 1930-im, dao je nebrojene veličine popularne muzike – Taj Mahal, B.B. King, Ray Charles, John Lee Hooker, Muddy Waters, Eric Clapton, Buddy Guy, Jeff Beck samo su neka poznata imena – i njegov 12-bar akord provlači se kroz sve forme rocka, ali nikada nije bio masivni žanrovski trend.

Tako je bilo i kod nas. Bar poneki blues našao se u opusu većine poznatih bendova, ali ‘čisti blues sastavi’ nisu izbijali u prvi plan.

Ni danas nije drugačije, osim što je sve više vrlo zanimljivih blues autora i, makar je publika za taj žanr i dalje ograničena, rekli bismo da imamo respektabilno i vrlo odano blues pleme.

Evo nekoliko svježih primjera.

Nedavno se pojavio ”Berek”, solo singl zagrebačkog bluesera Davora Bunčića Bune (berek je lokalni podravski izraz za jezerce, baru, lokvu) i ovaj instrumentalni broj obojen je nostalgijom za nekadašnjim bezbrižnim odrastanjem s ‘mark-twainovskim’ doživljajem slobode, a u muzičkom smislu ”natopljen je zvucima i figurama podravske i međimurske muzičke tradicije”.

Buna je u muzici od ranih 1970-ih, a trenutno pjeva i svira u tri benda, Be Ha Ve, Ben Dover i Swing That Blues, te sedam godina u kontinuitetu organizira blues večeri utorkom u klubu “Hard Place”. Uz to, potpredsjednik je “Hrvatskih blues snaga” i nedavno se vratio iz Memphisa gdje je bio član delegacije kojoj je uručena ultimativna internacionalna blues nagrada “Keeping the Blues Alive” koju dodjeljuje svjetska blues udruga “The Blues Foundation” za posebna ostvarenja u promociji bluesa.

Uporedo sa Buninim singlom, njegov zagrebački americana blues kvintet BE HA VE objavio je i svoju novu pjesmu “My Baby Does It Well” uz koji se veže zanimljiva priča.

Prije jedanaest godina Chevrolet je raspisao online konkurs za pjesmu i Davor Bunčić je uz pomoć Roberta Mahovića napisao muziku i tekst te se prijavio. “Bio sam na putu u Sarajevu i pratio rezultate. Navečer, oko sat vremena prije proglašenja pobjednika, moja pjesma je bila na drugom mjestu. U svijetu, čovječe! Na kraju nije pobijedila, ali bio je to izniman uspjeh.” – kaže Davor Bunčić.

Singl “My Baby Does It Well” najavljuje drugi studijski album grupe BE HA VE radnog naziva “Our Songs”, koji je nasljednik njihovog izdanja “One of These Days” iz 2016. za koji su dobili “Fender Music Award”.

Blues scena u Srbiji je isto tako dosta dinamična i Beograd se može pohvaliti nizom izrazito kvalitetnih bendova, kao i specijaliziranih blues klubova kao što su Vox, Garaža, Blues i pivu o Beogradu ili Kriva Marta u Novom Sadu.

Prije tri godine je izdavačka kuća Metropolis Music pokrenula Metropolis Blues Fest i ovogodišnje izdanje, od 1. do 30. 11., okuplja neke od najboljih srpskih blues sastava stare i nove generacije, među kojima su Point Blank, Zona B, Cotton Pickers, Neša Zlatanović Mr Swagger, Gile Slim, Loup Garou i Ice Cream Man.

Bosna i Hercegovina se prvenstveno može podičiti Mostar Blues Festivalom, najdugovjećnijom tradicionalnom žanrovskom smotrom, koja je ove godine preređena 17. put, a svake godine predstavlja neka velika internacionalna imena i zapaženije blues izvođače iz regiona.

Na krilima tog festivala, Mostar ima nekoliko lokalnih blues sastava (MoRS Blues Band, Rock School Blues Band, Malter Ego, Bad Blues Band Bulevar).

Pored 4 Hombres iz Livna i No Rules iz Tuzle, spomenimo još da su se na sarajevskoj rock blues sceni pojavili neki novi sastavi kao Sarajevo Blues Bang, te sve hvaljeniji BluesA predvođen pjevačicom Merimom Šišić, a u ovoj godini posebno je zapažen Foxy Head, bend koji upravo radi na svom albumu prvijencu.

Blues u BiH nije toliko rasprostranjen kao u Hrvatskoj ili Srbiji, ali postoji, svira se i sluša upravo u skladu s prvom konstatacijom – nije u centru pažnje, no vitalan je.