Coldplay_autor Frank Schwichtenberg

Coldplay predstavio dvije pjesme novog albuma

Muzika - svijet Show Time

Najveći alternativni pop rock bend na planetu, londonski kvartet Coldplay, u dva dana je objavio dvije pjesme najavljujući album “Everyday Life” za 22. 11. Bend je poslao kratku poruku svijetu: ”Živi smo!“.

Formiran 1996., Coldplay je pripadao alternativnoj rock zajednici bendova nastalih poslije brit pop talasa. Već je tada bilo očigledno da frontmen, tekstopisac, aranžer, pjevač i pijanista Chris Martin ima talent koji prevazilazi okvire žanra. Nakon dvadeset tri godine karijere i sedam izuzetnih studijskih izdanja, Chris je stvorio prepoznatljiv zvuk grupe Coldpaly učinivši bend svjetski priznatim pop fenomenom.

Nakon tri godine izdavačke pauze, bend je upravo objavio dvije nove pjesme.

U četvrtak, 24. 10. pojavio se lyric video “Arabesque”, pjesma bliska zvuku bendova nastalih na prijelazu između glam rocka i punka, a virtuoznom solo dionicom temu je dodatno atraktivnom učinio čuveni afrički muzičar, saksofonista Femi Kuti.

Neočekivano, 25. 10. iza podneva objavljen je i službeni video spot za pjesmu “Orphans”, koja se tumači kao posveta djelima Paula Simona.

Sudeći po prvim reakcijama fanova (današnju pjesmu je za samo tri sata pogledalo pola miliona ljudi), poblika je poželjela Coldplay i sigurno će s nestrpljenjem čekati izdanje, koje je priređeno kao dvostruki album pod nazivom “Everyday Life” i u svjetsku distribuciju kreće 22. 11.

Naslovna fotografija – autor Frank Schwichtenberg