U škripcu

Kompilacija U škripcu okupila dio benda i niz muzičkih legendi

Muzika - regija Show Time

Promocija CD-a “Greatest Hits Collection” čuvene pop rock grupe novog talasa U škripcu, u izdanju Croatia Recordsa, održana je u petak, 13. 9. u beogradskoj prodavnici Jugotona.

Kroz bend je prošlo dosta muzičara u periodu 1980. do 1990. Milan Delčić Delča (vokal), Zoran Vulović Vule (klavijature), Aleksandar Vasiljević Vasa (električna gitara), Aleksandar Lukić Luka (bas i električna gitara) i Miloš Obrenović (bubnjevi) petorka je iz prve postave benda, a u raznim poglavnjima su u njemu svirali i Davor Vidiš, Dario Kumerle, Dejan Škopelija Škopi, Zdravko Jurković, Aleksandar Tabaš (pjevač koji je zamijenio Delču na jednom albumu, “U škripcu”), Zoran Veljković Kiza, Marko Milivojević, Ratko Ljubičić.

Zanimljivo, iako opus grupe i solo opus Milana Delčića sadrže osam studijskih albuma, tek sada se pojavila prva kolekcija od njihovih 20 probranih naslova i o izdanju je govorio Moma Rajin, poznati beogradski rock publicista i kritičar.

– Ovakav disk najvećih hitova trebalo je da se pojavi još pre 20 ili 30 godina. Ali naravno, dobro je da se i danas pojavio. Specifičan je to bend bio koji je uspeo da se itekako izbori u to vreme kada su druge grupe imale velikog prostora kao Električni orgazam, Idoli ili Šarlo akrobata, a U škripcu se bavio emotivnim sadržajima. Njihovi albumi, posebno “O je!”, bili su u identičnoj ravni sa albumima velikih svetskih grupa, poput “Avalon” od Roxy Music ili “New Gold Dream” od Simple Minds” – podsjetio je Rajin na značaj novotalasne grupe.

Od članova benda na promociji su bili klavijaturista Zoran Vulović Vule, gitarista Aleksandar Vasiljević Vasa, gitarista i basista Aleksandar Lukić Luka, te Miloš Obrenović, Dejan Škopelja Škopi i Ratko Ljubičić.

Događaj je privukao i niz drugih poznatih muzičara, među kojima su bili Srđan Gojković Gile, Dejan Cukić, Vlada Džet, Maja Cvetković, te čuveni svjetski rock fotograf Brajan Rašić i novinari Jadranka Janković Nešić, Nenad Kuzmić, Branko Rosić i mnogi drugi.

Tekst i fotografije: Ivan Makragić