Christian Bale

Pretjerivanje ili…? Neki od slavnih glumaca koji su si skoro uništili živote zbog uloga

Celebrity Film & Foto & TV Ludometar Zanimljivo

Nekima se to možda čini kao nepotrebno pretjerivanje jer gluma je “samo pretvaranje”, ali neki glumci svoj posao doživljavaju ozbiljnije od ostalih.

Metoda Konstantina Stanislavskog izuzetno je popularna kod mnogih današnjih glumaca, a sustav ovog ruskog glumca, redatelja i teatrologa svodi se na duboku analizu motivacije uloge koju igra. Naravno, neki će u tome pretjerati, ali ako uzmemo u obzir najveće suvremene predstavnike tog pristupa (Robert De Niro, Daniel Day-Lewis), nije teško doći do zaključka da se isplatio.

No, na ovoj ćete listi pronaći i one koji su samo pretjerali.

Nicolas Cage

Nick Cage nije normalan i to je jedan od ključnih razloga zašto ga obožavamo. Svaka njegova uloga barem malo graniči s ludilom, ali na snimanju nastavka Ghost Ridera, otišao je malo predalo. Znajući da će mu glavu zamijeniti specijalnim efektima (plamtećom lubanjom), Cage je nabacio šminku leša i na sebe nabacio kostim prepun egipatskih simbola i amajlija čime je prestravio kolege, ali to je ništa u usporedbi s filmom Birdy iz 1984. kada je dao izvaditi zube (točnije, njih 12) kako bi se što bolje pripremio za ulogu.

Hilary Swank

Hilary je uvijek bila predana u pripremama, a tako je bilo i za odličan film Clinta Eastwooda “Million Dollara Baby”. Glumica je imala toliko intenzivne treninge da ju je to zamalo ubilo. Šest dana tjedno provodila je u teretani, a liječnik joj je u jednom trenutku rekao da je infekcija izazvana probušenim žuljem na nozi zamalo izazvala ozbiljne i smrtonosne probleme sa srcem.

Heath Ledger

Iako u filmu izgovara sada legendarnu “why so serious”, činjenica je da je glumac ulogu shvatio itekako ozbiljno. Štoviše, kako bi se pripremio za ulogu Jokera, Ledger se na gotovo mjesec dana zatvorio u hotelsku sobu, spavao samo dva sata i pritom vodio dnevnik prepun nebuloza lika kojeg je glumio.

Val Kilmer

Živjeti poput rock zvijezde nije jednostavno ako niste rock zvijezda, a to je naučio i Val Kilmer pripremajući se za ulogu Jima Morrisona u filmu Olivera Stonea. Kilmer je toliko pretjerao da je nakon snimanja morao potražiti pomoć psihijatra kako bi se doveo u red. Postao je toliko opterećen ulogom da je naučio pjevati 50 pjesama Doorsa i tražio da ga tokom snimanja svi zovu Jim.

Shia LaBeouf

Granicu između života i performancea ovog glumca ponekad je vrlo teško odrediti, a Shia se toliko uživio u ulogu za film “Fury” da si je sam iščupao zub i razrezao obraz jer nositi šminku bilo bi “besmisleno”. Isto tako, nije se prao više od mjesec dana, a njegov smrad bio je toliko intenzivan da je ekipa organizirala posebno sobu u kojoj je spavao za vrijeme noćnih snimanja.

Joaquin Phoenix

Mediji su se 2008. raspisali o psihičkom slomu poznatog glumca koji je počeo davati seriju poremećenih intervjua te iznenada odlučio napustiti glumu i postati hip-hop izvođač. Kasnije se ispostavilo da nije lud već da se radi o ulozi u mockumentaryju “I’m Still Here”.

Ashton Kutcher

Kutcherov film o Steveu Jobsu nije dobar film. Štoviše, prilično je loš. No, priprema za loš film jednaka je pripremi za odličan film i Kutcher je vjerovao da će mu upravo ovaj biografski film donijeti poštovanje kolega. Potpuno se uživio u ulogu i prebacio se na prehrambeni režim Stevea Jobsa i jeo samo voće. Na kraju je završio u bolnici zbog nedostatka vitamina i problema s kostima.

Daniel Day-Lewis

Mnogi glumci pretjeruju s “metodom”, ali Daniel Day-Lewis je kralj pretjerivanja. Kako bi se pripremio za ulogu u “Posljednjem Mohikancu”, glumac je šest mjeseci živio u divljini, potpuno sam i naučio preživljavati koristeći samo ono što bi koristio i lik kojeg glumi.

Christian Bale

Majstor “ping ponganja” kilažom priznao je da većina redatelja nikada od njega nije tražila fizičku transformaciju već je to bio njegov izbor. Kao što smo imali prilike vidjeti u “The Machinist”, Bale je nezdravo smršavio i ozbiljno ugrozio svoje zdravlje. U intervjuu za BBC je priznao: “Intrigirala me moja perverzna priroda da vidim mogu li ići dalje od onoga što je sigurno i prihvatljivo”. Svi su se složili – može.

Charlize Theron

Za ulogu u “Čudovištu” mnogo je toga dugovala šminki, ali za špijunski film “Atomic Blonde” sama je odlučila ići do kraja i odraditi sve ono što bi inače radili kaskaderi. To nije dobro završilo. Ozlijedila je rebra i u jednoj sceni toliko jako stisnula zube da je dva slomila.

Danny DeVito

Cijela ekipa nezaboravnog filma Miloša Formana “Let iznad kukavičjeg gnijezda”, vrijeme je provodila u pravoj psihijatrijskoj ustanovi kako bi se što bolje pripremili za film. No, DeVito je otišao korak dalje i stvorio izmišljenog prijatelja. U jednom trenutku počeo je vjerovati da je frend iz mašte stvaran.

Jared Leto

Leto je želio nadjačati Ledgera i postati novi nezaboravni Joker pa je na snimanju počeo raditi stvari koje biste očekivali od pravog Jokera. Kolegama s filma “Suicide Squad” slao je prijeteća pisma u kojima su bili meci i korišteni kondomi, a snimio je i video s mrtvom svinjom koji je poslao cijeloj ekipi. Rezultat ovih besmislenih primjera “glumačke predanosti”? Jedan od najgorih Jokera ikad.

Robert De Niro

Za ulogu taksista možete se pripremati na bezbroj načina, ali De Niro je učinio sljedeće. Dao je napraviti lažnu dozvolu i neko vrijeme radio kao taksist u New Yorku. Noćima se vozikao gradom i polagano ulazio u um poremećenog Travisa Bicklea kojeg je glumio u kultnom Scorseseovom filmu.

Izvor: Index.hr