Nova imena regionalne scene: Magnar (hard rock, Zagreb)

Muzika - regija Novi na sceni Show Time

Magnar je bend koji je dobio ekspresnu ‘kartu do budućnosti’: pažnju na ovaj mladi sastav skrenula je Opća opasnost, izabravši ga da otvori njihov veliki koncert 16. 11. u zagrebačkom Domu sportova.

Opća opasnost je, pripremajući se za najveći koncert kojim će promovirati novi album ”Karta do prošlosti”, zajedno sa Croatia Recordsom i Inom kao pokroviteljem, pozvala mlade regionalne bendove da sudjeluju u izboru ”Karta do budućnosti”, koji pobjednika vodi na scenu Doma sportova, kao open-act velikog koncerta 16. 11., te mu donosi ugovor sa najvećim regionalnim diskografom.

Na primamljiv poziv prijavio se veliki broj bendova iz Hrvatske, BiH i Slovenije, a među njima su Autoput, Bogunov, Captain Morgan’s Revenge, Divan, Fakmanda, Kali Lago, Kontraefekt, Magnar, Sillycons i Stonetribe izabrani za prvu selekciju u kojoj je onda publika birala tri benda za zajednički koncert u zagrebačkom klubu Hard Place.

Tri finalista su bila tuzlanska pop-rock grupa Divan, slavonski rock bend Kontraefekt i zagrebački Magnar, a na koncertu koji je održan u srijedu 16. 10. nastupe je ocjenjivao žiri od 12 članova (među kojima su bili Pero Galić u ime Opće opasnosti i urednica Croatia Recordsa Nikolina Mazalin). U objavi žirija stoji da su gledali i slušali tri izvrsna sastava i nijanse su bile presudne za izbor pobjednika – hard rock petorke Magnar.

Hard rock bend Magnar postoji tek nepunu godinu, a vokalno ga predvodi Noa Rupčić, finalista RTL-ovog showa ‘Zvijezde 2018’.

Za vrijeme snimanja emisije, upoznao je Juricu Jelaču, također jednog od kandidata showa i ritam gitaristu malo ranije formiranog Magnara, i Jurica mu nudi mjesto glavnog vokala. U njemu su još glavni gitarista i pisac većine tekstova i muzike, 17-godišnji Ante Škurla, basista Ivan Penava i bubnjar Lovro Petrović.

Prvi singl ‘‘Fatamorgana” bend objavljuje u drugom mjesecu ove godine, a početkom maja sviraju na Pulskoj gitarijadi – i pobjeđuju. Nagradno snimanje donijelo je rezultat potkraj ljeta, novi singl ”Ljepota kaosa”.

Iako je još skromna biografija Magnara, zagrebački bend očito ima ozbiljne ambicije, ali se eto dogodilo da im ‘kartu do budućnosti’ ubrzaju slavne kolege iz Županje.

Kao još jednu od nagrada, Magnar ima i diskografski ugovor sa Croatia Recordsom, za koji će uskoro objaviti i službeni singl.

Fotografije sa koncerta Magnara, Divana i Kontraefekta u Hard Placeu 16. 10. snimio je Goran Berović.