Branko Galoic (foto Illiana Oronoz)

Branko Galoić: sa 20 godina uspješne ino-karijere spreman za ulazak i na domaću scenu

Glas.ba RTV Muzika - regija Show Time

Izraz kreiran na muzičkim tradicijama Balkana, izmiješanim sa rockom, jazzom, latino i klasičnom muzikom, učinili su Galoića zapaženim svudge gdje je živio i radio, u Amsterdamu, Berlinu i Parizu, a ponajmanje je poznat u svom kraju.

Branko Galoić je samouki kompozitor, gitarist i kantautor, rođen 1973. u Zagrebu, i gitaru je počeo svirati sa 17 u lokalnim bendovima, sve do 2000. godine, kada odlazi u Amsterdam, prvenstveno zbog naročite škole kakvu čini – sviranje na ulici.

Upijajući ta nova, nedoživljena iskustva, počinje raditi i autorske pjesme, a presudni trenutak događa se kada upoznaje proslavljenog  producenta Dragog Šestića (Mostar Sevdah Reunion), koji u njemu prepoznaje veliki talent i producira mu prvi album ”Above the Roofs” sa 13 autorskih pop & world tema na hrvatskom jeziku.

Objavljen 2005. pod etiketom Snail Recordsa, album su pratile dobre kritike po cijeloj Europi i izbor britanskog The Independenta za ‘album of the week’ bili su presudan motiv da Branko Galoić muziku definitivno izabere za životni poziv, kreirajući svoj muzički izraz na inspiraciji folklornim tradicijama Balkana, izmiješanim s brojnim stilovima, od rocka do jazza i od latino elemenata do filmske i klasične muzike.

Branko Galoic i orkestar, koncert

Drugi album ‘’Skakavac’’ snimio je sa istoimenim Skakavac orkestrom i objavljen je 2010. godine, a zanimljiv je po gostovanju Vlatka Stefanovskog u pjesmi ‘’Tema iz akcionih filmova’’ i proslavljene harmonikašice Merime Ključo u pjesmama “Oči ciganske”, “Daleki svijet” i “Čarobni tepisi”.

Nakon 11 godina provedenih u Amsterdamu, naredne dvije i pol godine Branko provodi u Berlinu i tu se događa njegov značajniji proboj na world music sceni, s albumom ”Angel song’’ (2015.) koji je, između ostalog, bio 15. na World Music Charts Europe, a njemačka kritika ga je izabrala među 7 najboljih world albuma godine.

U berlinskoj fazi još je snimio album ‘’Super Czug’’, zajedno s Markom Jovanovićem, ponajboljim usnoharmonikašom u Njemačkoj, a potom preseljava u Pariz, gdje se nastavlja njegov uspon na internacionalnoj world sceni.

Branko Galoic i Skakavac orkestar

Godine 2018. objavljuje ‘’Carnet de Voyages’’ (Bilješke s putovanja) – solo album instrumentalne muzike koji izlazi pod etiketom pariškog izdavača Super Pitch (i mnoge kompozicije s ovog izdanja završavaju u dokumentarcima, TV serijama i reklamama u Francuskoj, Španiji, Južnoj Koreji…), a iste godine izlazi ‘’One with the wind’’ (Jedan s vjetrom), koji je snimio sa portugalskim gitaristom Franciskom Cordovilom.

Branko Galoić je surađivao s brojnim muzičarima iz cijelog svijeta, a među stotinama koncerata i sudjelovanja na festivalima po cijelom kontinentu, izdvajaju se čak pet nastupa na Jazz & The City International Music festivalu u Salzburgu, pojavljivanje pred 10.000 ljudi na najvećem world music festivalu u Njemačkoj, u Rudolstadtu, te koncert sa Skakavac orkestrom na znamenitom Szigetu, ove 2019. godine.

Branko Galoić sa muzičkim kolegama Harisom Abdagićem, Rambom Amadeusom, Aldinom Šehićem
Galoić sa muzičkim kolegama Harisom Abdagićem, Rambom Amadeusom, Aldinom Šehićem

Njegov novi, sedmi album, upravo ovog mjeseca miksa i masterira u svom pariškom studiju Jean-Christophe Vareille, autor koji je radio sa Sade, Bryanom Ferryjem, Sergeom Gainsbourgom i drugim svjetskim zvijezdama, a istovremeno, bez pauze u koncertnim aktivnostima, među važnim nastupima ima zakazan koncert u Beču, u Wiener Konzert House – Mozart Saal.

Simbolično se, ovogodišnjim sviranjem na budimpeštanskom Szigetu i bečkoj Mozartovoj dvorani, Galoić najbliže približio rodnom kraju.

Kao već recentno ime world musica – možda je upravo sad vrijeme da ga bolje upozna i naša publika, budući da autor planira novi materijal ponuditi ovdašnjim diskografima.