Ginger Baker, legendarni bubnjar supergrupe Cream, u kritičnom stanju

Celebrity Muzika - svijet Show Time

Kako je prije par sati objavio američki Rolling Stone, 80-godišnji slavni bubnjar Ginger Baker hospitaliziran je prije nekoliko dana i još je u kritičnom stanju.

Na bubnjarevom Twiter profilu najprije se, prije pet dana, pojavio post “Porodica Baker sa žalošću objavljuje da je Ginger u kritičnom stanju u bolnici. Molimo vas da se pomolite za njega večeras”.

Američki magazin prenosi najnovije obavještenje sa riječima zahvale muzičareve porodice, koja je dodala da je Ginger ”primio posjete bliske porodice i vrlo posebnih prijatelja”.

Rolling Stone podsjeća da je bubnjar 2016. imao operaciju na otvorenom srcu, nakon što je nešto ranije prekinuo turneju sa svojom grupomAir Force zbog dijanzoze ozbiljnih srčanih problema.

Ginger Baker je na listi ”100 najvećih bubnjara svih vremena” rangiran kao treći (poslije lidera na listi, Johna Bonhama, i drugorangiranog Keitha Moona).

U karijeri koju je počeo 1954. kao 15-godišnjak, Ginger je svirao u grupama Blues Incorporated i The Graham Bond Organisation, ali je svjetsku slavu stekao radom u dvije supergrupe, Cream i Blind Faith, u obje sa Ericom Claptonom.

Od 1970., kao lider bendova Ginger Baker’s Air Force i Baker Gurvitz Army, te kao solista snimio je tridesetak albuma i zadnji je pozitivno ocijenjeni ”Whay” iz 2014.

Ginger Baker
Mandatory Credit: Photo by Judy Totton/Shutterstock (10212587u)
Ginger Baker playing the Drum Legends show
Drum Legends show, Brighton Dome, Brighton, UK – 12 Apr 2019