Rock opera: bogato naslijeđe svjetskog rocka u horskom tumačenju Novosađana

Koncerti Show Time

U beogradskom Sava centru 28. 11. izvedena je ”Rock opera 2” u postavci Big benda, hora i solista Srpskog Narodnog pozorišta iz Novog Sada i sa programom antologijskih svjetskih rock tema.

Napokon smo i mi dobili priliku uvjeriti se zašto projekat “Rock Opera”, osmišljen prošle godine, i njegov nastavak, čija je premijera bila 20. 11. u Novom Sadu, oduševljava publiku gdje god se izvede.

Dirigent i aranžer Fedor Vrtačnik uvodni dio je zamislio kao podsjetnik na prvo izdanje, te su izvedene “Final Countdown” (Europe) i “Jump” (Van Halen), a dalje se repertoar počeo miješati i sa novim izborom.

Na sceni sa više od 80 muzičara, a u pratnji Hora Opere SNP-a, solisti su se smjenjivali, kao i u originalu, na muzičkoj slobodnoj traci i nosili su izuzetno zahtjevan repertoar – Zoran Šandorov, Mattia Zanatta, Nikola Mijić, Danka Adamov i Dragana Keller.

Uz napomenu da je svaka od izvedbi oduševljavala publiku i često cijela dvoranu navodila da ushićeno pjeva refrene, pobrojimo najupečatljivije teme u programu: “Help!” (The Beatles), šarmantna verzija “Light My Fire” (The Doors) u hip hop maniru koja je osvajila 100.000 ljudi na ovogodišnjem Beer festu, “Smoke on the Water” (Deep Purple), “I Can’t Get No Satisfaction” (Rolling Stones), “Rosanna” (Toto), “I Love Rock And Roll” (Joan Jett), “Somebody to Love” (Queen), “Highway to Hell” (AC/DC), pop balada “Angels” (Robie Williams), remek djelo “Another Brick in the Wall” (Pink Floyd) – koju ćemo izdvojiti zbog monumentalnog izvođenja – pa efektna We Will Rock You” (Queen), “Stairway to Heaven (Led Zeppelin) i “Bohemian Rhapsody” (Queen), koje uz pomoć hora besprijekorno interpretira najdominantniji u ovoj ekipi – Zoran Šandorov.

Očekivani bis donosi novi hommage grupi Queen – “We are the Champions” i “Crazy Little Thing Called Love”, što je očit znak da Opera SNP-a, Novosadski Big Bend I hor, ujedinjeni kao Pop’s Orchestra, posebnu prednost daju Mercuryju i “Kraljici”.

Vokalni i instrumentalni solisti novosadske Opere kroz puna dva sata su dokazali da su s lakoćom ostvarili svjetski standard i da na jednom mjestu mogu sakupiti ljubitelji klasične muzike, rocka, bluesa, jazza, popa i opere. I to je u redu, u tome se projekat već dokazao. Ali ako se priredi i dodatak s brojem dva, onda bi “Rock Opera 2” morala da bude nešto sasvim novo, da stoji samostalno i nezavisno od prve verzije. Kada publika gleda drugi dio nekog filma, nikada u njemu neće vidjeti čitave scene i sekvence ponovljene iz prvog dijela. Isti je slučaj i ovdje, jer i publika očekuje u većem dijelu programa čuje nešto novo, neki novi korak dalje.

Ova napomena ne umanjuje izvrsne utiske o novosadskom projektu, koji će nove izvedbe imati u Novom Sadu 25, 26. i 27. 12. sa specijalnim gostima, koji su malo nedostajali i ove noći – Bojana Stamenov i Dušan Svilar.

I. Makragić