Rock grupa Damar

Sarajevsko-danski Damar ugodno iznenadio publiku zagrebačke Velike rock eksplozije

Koncerti Muzika - regija Show Time

Drugu  večer, 26. 9., Velika rock eksplozija 2019. u večernjim satima ispunila je zagrebački klub Pločnik. Ovaj klub otvoren je prije tri godine. Prizemlje  je caffe bar, na katu prodavaonica ploča, dok je u  podrumu klub. Simpatičan, nevelik prostor, nažalost vrlo zbijene, tjesne pozornice.

Večer ja započela čvrstim rockom u  izvedbi Castaway Souls benda iz Siska, predvođenog Louisom Juckovichem koji je ujedno gitarist, vokal i autor. Klasična postava banda s dvije gitare, basom, klavijaturama i bubnjevima žestoko je prašila vrijeme cijelo vrijeme nastupa, a zadovoljna publika nagradila ih je pozivom na bis. Za bend je to dobar znak pred izlazak njihovog najavljenog debitantskog albuma.

Drugi dio večeri pripao je sedmočlanom bendu Damar.

rock grupa Damar

Njih ništa, pa ni skučena pozornica nije mogla spriječiti da te večeri naprave pravi dar-mar. Krenuli su žestoko, a neusiljeno, melodično i samoironično kroz stihove, vokal i gitaru Emira Pašića.

Iako je bend oformljen u ovom sastavu tek 2018. godine, repertoar je rezultat više od 20 godina stvaralaštva autora Pašića, Sarajlije koji živi u Danskoj, a gdje je pronašao i ostale članove sastava.  Povremeno zazvuče ekspresionistički, što naročito podcrta duhačka sekcija, a  onda melodiju nenametljivo protka prepoznatljiva etno komponenta autora, pa zazvuče zarazno poželjno. Jednostavno, osvajaju razigranošću cjelog benda i sjajnom muzičkom fuzijom.

Njihove nastupe, ako vam se ukaže prilika, šteta je propustiti, jer uživo zvuče puno, puno, puno bolje nego na Youtubeu.

Tekst i fotografije: Darko Marić