Moderni vampirizam

Moderni vampirizam: krv mladih kao lijek za dugovječnost

Metropol Naučno (ne)dokazano Zdravlje

Tajna dugovječnosti i zdravog života je u upumpavanju krvi mladih osoba u krvotok starijih, tvrde vlasnici prve klinike koja se time bavi u Kaliforniji.

Pod naslovom ”Super bogati ubrizgavaju krv od tinejdžera da bi dobili besmrtnost” o tome je pisao BBC i priču započinje pomalo ironično: Ako ste milenijalci, možda  već neko vrijeme osjećate da vam starije generacije ‘sišu krv’.

Priča koja stiže iz Amerike glasi – krv mlade osobe može spriječiti bolesti koje dolaze s godinama, kao što su demencija, karcinom i srčana oboljenja.

Jesse Karmazin, 32-godišnji ekspert koji se školovao na Stanford univerzitetu, koji je osnovao američku kliniku koja se time već bavi, rekao je The Sunday Timesu da su početni rezultati kod njegovih pacijenata ohrabrujući.

“To bi moglo pomoći u poboljšanju kod mnogih problema, kao što su dijabetes, funkcija srca ili pamćenje. To su svi aspekti starenja koji imaju zajednički uzrok. Ne kažem da će to donijeti besmrtnost, ali mislim da je prilično blizu, u suštini”, kaže Karzamin.

Njegova klinika, dakle, nudi transfuziju plazme od tinejdžera za osam hiljada dolara, uz očekivani rezultat da će ona starijima donijeti velike zdravstvene koristi.

Novi tretman je utemeljen na nekoliko studija u poslednjih 17 godina u kojima su istraživači sa Stanforda pokazali da spajanje cirkulatornih sistema (poznatih kao parabioza) između starih i mladih miševa podmlađuje organe, mišiće i matične ćelije.

Bila to istina ili ne, vrlo jasna je i etička dilema kupovine krvi mladih osoba, ali ona sigurno neće obeshrabriti vremešne bogataše u želji za ‘besmrtnošću’.

”Hmm. Sa bljedunavim tinejdžerima, besmrtnošću i puno krvi, sve to zvuči pomalo kao sumrak za nas”, zaključije autor teksta Tomasz Frymorgen.

https://www.facebook.com/BBCNewsnasrpskom/videos/1990956691194736/?t=30