Voynich_Manuscript

Najmisterioznija (neodgonetnuta) knjiga na svijetu

GPS za dušu Svijet tajni

O misterioznoj knjizi Rohonc Codex se ne zna mnogo, osim da ima 448 stranica i da se pojavila u Mađarskoj u 19. stoljeću. Ne znamo ko je napisao knjigu, gdje je napisana – i ne znamo šta piše u njoj, s obzirom da je tekst napisan misterioznom abecedom koja se sastoji od gotovo 200 simbola.

Ilustracije koje se nalaze u knjizi prikazuju detalje iz ratova, a ispunjena je i religijskom simbolikom koja podsjeća na kršćanstvo, islam, pa čak i hinduizam.

Moguće porijeklo rukopisa se veže za u Indiju, Sumeru ili drevnu Mađarsku. No, sve dok se ne otkrije šta u njoj piše nećemo znati ko je i zašto napisao ovo misteriozno djelo.

Analizirajući kvalitetu pisanja (brzinu, trud i krivulje), potrvđeno je da je autor pisao s lakoćom, tj. nije koristio nikakve reference za pisanje, što upućuje na to da je misteriozni pismo autoru bilo blisko. Nakon prvog spomena rukopisa u 17. stoljeću prošlo je 200 godina tišine kada ju je od jezuita otkupio Wilfrid Voynich. Nakon prolaska kroz ruke još nekoliko nasljednika, misteriozni je rukopis završio u posjedu sveučilišta Yale.

Knjiga je dostupna na netu, i svi su pozvani da je pokušaju dešifrirati.