Mostovi_Mostar_Visegrad_Sarajevo

BiH: mostovi, svačiji i prema svakom jednaki

GPS za dušu Nedosanjani svijet

Tri mosta u Bosni i Hercegovini uvrštena su među 50 najljepših na svijetu, po izboru portala Voyage, što znači da je ova zemlja po tome u samom vrhu na svjetskoj listi ovih arhitektonskih čuda. Ovo je kratka vizuelna priča o mostovima u BiH.

Kao dragulji arhitekture, među 50 najljepših mostova u svijetu izabrani su stoljetne građevine Stari most u Mostaru i višegradska ‘na Drini ćuprija’ – most Mehmed Paše Sokolovića, te jedno potpuno novo arhitektonsko čudo, sarajevski pješački most Festina Lente (požuri polako), postavljen 2012. preko Miljacke, nasuprot Akademije likovnih umjetnosti, kao čudesna kreacija mladih dizajnera Amile Hrustić, Bojana Kanlića i Adnana Alagića.

Koliko je ovaj izbor vrijedan za BiH otkriva podatak da više mostova na listi Top 50 ima samo pet zemalja u svijetu. Amerika, Velika Britanija, Francuska, Kina i Japan, dok je iza BiH na listi čak 20 zemalja, koje na listi imaju po jedan ili dva mosta.

Mostovi ne ostavljaju ravnodušnim. Neki očaravaju, drugi izazivaju divljenje i strahopoštovanje. Čak i ako ih skoro ne primjećujemo u svakodnevnom prelasku preko njih, oni su metafora našeg življenja, izražena u stihovima Maka Dizdara ‘Valja nama preko rijeke’.

”Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvijek smisleno, na mjestu na kome se ukršta najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo”, o mostivima je zapisao Ino Andrić.

U foto-video galeriji, prijeđimo preko nekih posebnih mostova u BiH.