Theda Bara, prvi holivudski seks simbol

GPS za dušu Jedi moli voli Vremeplov

Theodosia-Theda Goodman rođena je 1885. godine u Sinsinatiju (američka država Ohajo) u porodici imućnog lokalnog krojača. Još u djetinjstvu je pokazala veliku zainteresovanost za scensku umjetnost. Nakon školovanja na Univerzitetu Sinsinati, 1908. godine odlazi u Njujork s ciljem da postane poznata glumica.

Prvu značajnu filmsku ulogu povjerio joj je William Fox, u melodrami A Fool There Was (1915), rađenoj po motivima čuvene poeme Vampir Rudyarda Kiplinga. William Fox, koji će kasnije postati osnivač i vlasnik i danas čuvenog studija  20th Century Fox, doživio je veliki uspjeh s ovim filmom. Pored uloge, kreirao je i poseban imidž za Thedu.

U skladu s likom fatalne žene, koja zavodi i korumpira moralnog bankara, Fox je napravio ono što su kasniji istoričari filma nazvali “prva zvijezda holivudske manufakture”. Prirodno plavu Thedinu kosu ofarbao je u crno, a ime joj promijenio u Theda Bara, stvorivši ga od anagrama “arapska smrt” (Arab Death). Promotivni materijali koji su pratili film opisivali su je kao mističnu i mračnu djevojku, koja je odrasla u Sahari, a glumu učila u Francuskoj, a bili su obogaćeni Thedinim diskretno obnaženim fotografijama. O filmu se pričalo širom Amerike, postao je hit i prije nego što je obišao kino dvorane.

Termin “vamp” za žensku osobu koja seksualnom zavodljivošću iskorištava muškarce da bi zadovoljila svoju sujetu, nastao je upravo iz lika Thede Bare, kao skraćenica termina “vampir”, kojeg je glumila u svom filmskom prvijencu.

Ubrzo, kao i svaki trend koji zavlada Holivudom, i vampirski stajling su prihvatile mnoge mlade glumice, nadajući se da će i njih okrznuti malo Thedine slave, među njima i Valeska Suratt, Louise Glaum i Virginia Pearson. I van filma, moda je diktirala trend tamnih sijenki na očima, teških ruževa i blijedih pudera. Činjenica je da je modni pravac “gotike” koji i danas prate mnoge mlade djevojke uspostavila upravo Theda Bara.

Tokom I svetskog rata, snimivši filmove Sin (1915), The Devil’s Daughter (1915), The Serpent (1916), i The Tiger Woman (1917), bila je u rangu s najvećim svjetskim zvijezdama nijemog filma, Charlie Chaplinom i Mary Picford, zarađujući tada nevjerovatnih 4,000$ nedjeljno. U tom periodu snimila je preko 40 filmova.

Živeći život prave zvijezde, Theda nije bila pošteđena svih čarobnih i teških trenutaka koje i današnje zvijezde imaju. Bila je imitirana, poštovana, osuđivana, obožavana i omražena širom svijeta. Na ulici su je i fizički napadale nepoznate žene, osuđujući je zbog grešnih misli koje je usađivala u mozgove njihovih muževa.

Nakon udaje za reditelja Charlesa Brabina, gotovo se potpuno povukla s filma. Jedan od razloga koji se spominje je što njen suprug nije bio oduševljen idejom da ona i dalje snima, a drugi je da je Theda osjetila da je njena popularnost dostigla vrhunac i nije želela da se potpuno istroši glumeći i dalje “vamp” likove. Pojavila se u još dva filma, The Unchastened Woman (1925) i Madame Mystery (1926) koji je bio parodija na njena ranija ostvarenja.

Nažalost, najveći broj filmova ove ikone sedme umjetnosti izgorio je u požaru 1937. godine, među njima i njen najčuveniji film, Cleopatra, koji je na listi Najvećih izgubljenih filmova. Do danas je sačuvano samo šest filmova u kojima Theda igra.

Nakon filmske karijere, Theda Bara je živjela miran i povučen život sa svojim suprugom. Umrla je 1955. godine u 69. godini. Njen prvi film, A Fool There Was, možete pogledati ovdje. 

Izvor: www.medias.rs