Huawei Mate 30

Huawei predstavio Mate 30 – hoće li proći na tržištu bez Google mobilnih usluga?

21. vijek Tehnologija

Huawei je na ceremoniji u Munchenu upravo predstavio novu seriju pametnih telefona Mate 30 kao konkurenciju iPhoneu 11, hvaleći se da su kineski uređaji kompaktniji, da su im kamere superiornije, a ekrani svjetliji.

Huawei je objavio da će se Mate 30 serija pojaviti diljem našeg kontinenta, osim u Velikoj Britaniji i, dakako u SAD-u, zbog poznatih Trumpovih sankcija, ali vjerovatno hoće u Australiji.

Cijena za Huawei Mate 30 Pro sa 8GB RAM-a i 256 GB interne memorije iznosi 1099 eura za 4G verziju i 1199 eura za 5G varijantu.

Brojne karakteristike su mu superiorne i ističe se, među ostalim, zakrivljenim monitorom, te kamerama – prednjom od 40MP f/1.6 wide-angle i zadnjom od 8MP f/2.4, uključujući 3D senzor dubine.

Huawei Mate 30 Pro pokreće najnoviji Android 10 software, a mozak telefona čini čip kirin 990, koji je po performansama jači od Qualcomovih čipova iz postojećih 5G telefona, kakve koristi tržišni lider Samsung.

No, hoće li telefoni sa verzijom androida otvorenog koda, umjesto varijante koju je licencirao Google, smanjiti zanimanje kupaca?

Naime, uređaji neće moći koristiti Google mobilne usluge, što je nužno za upotrebu Google play store i preuzimanje aplikacija kao što su Gmail i YouTube, ali nudi sopstveni interfejs koji će omogućiti korisnicima pristup nekim Googleovim aplikacijama.

Huawei Mate 30