uper_kamera-fuji_gfx_100

Kina ima kameru od 500 MP koja prepoznaje svako lice među desetinama hiljada

21. vijek Tehnologija

Nedavno otkrivena, kineska ‘super kamera’ spada u kategoriju tehnoloških zvijeri koje nisu za komercijalnu upotrebu, ali je uvod u novu revoluciju pametnih telefona, u kojoj opet Kinezi najavljuju uređaj koji će probiti famoznu granicu od 100 megapiksela.

Objavljena za vrijeme nedavnog međunarodnog sajma industrije u Kini, kamera od 500 megapiksela je povezana u oblak i pomoću umjetne inteligencije prati ljude u gužvi. I sve to čini, kažu istraživači, u realnom vremenu. Detalji o konstrukciji kamere nisu objavljeni, ali slika uređaja (naslovna fotografija, desno) izgleda kao niz sinkroniziranih kamera.

Iako je teško utvrditi ‘količinu signala’ koje ljudsko oko vidi, Kinezi kažu da kamera može zabilježiti objekte koji su pet puta detaljniji od ljudskog oka. To je dramatično više od sigurnosnih kamera gdje pojedinačna lica imaju samo nekoliko piksela. Kamera još nema službeno ime, ali se iz očitih razloga naziva ”super kamera“.

Međutim, kamera koja još nema službeno ime možda nije prebrodila sve prepreke da bi se takav sistem uspostavio. Bežično slanje datoteka od 500 megapiksela u oblak i obrada svih tih podataka gigantski je zadatak.

Iako je kamera tehnički podvig, ona postavlja i pitanja privatnosti. Prema ABC News Australia, kamera bi se mogla koristiti u kineskom programu koji je trenutno u fazi razvoja i koji će pratiti i procjenjivati pojedine građane. Prema kineskom servisu za vijesti, Xiaoyang Zang, jedan od proizvođača programera, kaže da bi korištenje kamera trebalo regulirati zakonom.

Camera Phase One

Broj megapiksela fotoaparata raste kako se senzori poboljšavaju i kompjuteri postaju bolje opremljeni za rukovanje tako velikim datotekama. Iako je super kamera prevelika da bi mogla biti ručna, kamere srednjeg formata dostigle su brojeve trocifrenih megapiksela, uključujući 102-megapiksela u fotoaparatu Fujifilm GFX100 i 150-megapiksela u Phase One XT (gornja slika).

No, očekuje se da čak i pametni telefoni počnu probijati granicu od 100 megapiksela.

Naime, kineska kompanija Xiaomi će objaviti pametni telefon s kamerom koji će se pohvaliti sa 108 megapiksela i na nedavnom sajmu su pružili samo nekoliko informacija o tehničkim podacima, zajedno s kratkom porukom “Vidimo se kasnije.”

Iako je datum dolaska zvijeri od 108 megapiksela nepoznat, Xiaomi je objavio da će lansirati telefon s kamerom od 64 megapiksela prije kraja godine.

xiaomi-mi-9-review