Johnny-Cash-Show-with-Eric-Clapton

Video sedmice: Eric Clapton, Johnny Cash i Carl Perkins zajedno na sceni

Glas.ba RTV

Vidjeti i slušati na istoj sceni Erica Claptona iz njegove još uvijek rane faze zajedno sa legendarnim blues’n’folk kantautorom te rockabilly pionirom prava je poslastica, tim veća jer je zabilježeni zvuk oštar i čist kao da je sniman danas.

Poslije početaka u John Mayall & the Bluesbreakers, te poslije super grupa Cream i Blind Faith, Eric Clapton je okupio ekipu koja se prvobitno zvala ”Clapton & Friends”, a onda zvanično postala Derek and the Dominos, bend s kojim je 1970. izdao samo jedan studijski album, Layla and Other Assorted Love Songs, znamenit po naslovnoj pjesmi ”Layla”.

U to vrijeme znameniti američki kralj country bluesa na TV-u je imao svoj ”Johnny Cash Show”, u koji je pozvao Claptona i bend, da bi sa već slavnim Ericom popričao na temu velikog utjecaja britanskih gitarista na blues izvođače u Americi.

U kraćem sessionu Derek and the Dominos su izveli pjesmu sa svog albuma “It’s Too Late” (ipak obradu američkog bluesera Chucka Williasa) te “Matchbox”, jednu od hit tema Carla Perkinsa, američkog rockabilly pionira, koju su odsvirali zajedno sa autorom pjesme, a u izvedbi im se pridružio Johnny Cash.

Live izvedbe su snimljene 5. 11. 1970. i zvuče kao da su urađene danas.