Pula film festival

Dodijeljene nagrade 66. Pulskog filmskog festivala

Film & Foto & TV Show Time

Film “Dnevnik Diane Budisavljević” rediteljice Dane Budisavljević dobitnik je Velike Zlatne arene i nagrade za najbolju režiju, a publika mu je dodijelila i Zlatna vrata Pule.

Uvjerena da njen život nije vrijedniji od života nedužno progonjenih, Diana Budisavljević s nekolicinom prijatelja pokreće riskantnu akciju kojom iz logora Nezavisne države Hrvatske spašava više od 10.000 djece. Austrijsko porijeklo u jednom trenutku išlo joj je u prilog, no u povijesnim previranjima ono postaje teretom zbog kojeg je jedna od najvećih humanitarnih priča Drugog svjetskog rata ostala neispričana, sinopsis je ovogodišnjeg pulskog pobjednika.

Za najbolju glavnu mušku ulogu nagrađen je Krešimir Mikić za ulogu ministra Stanka Kelave u filmu Vinka Brešana “Koja je ovo država”, za sporednu mušku ulogu nagrađen je Puljanin Borko Perić za ulogu Nikice u filmu “General” Antuna Vrdoljaka, dok je najbolja ženska uloga ona Hristine Popović koja tumači Franku Anić u ‘zombi komediji iz budućnosti’ Predraga Ličine “Posljednji Srbin u Hrvatskoj”.

Najbolja sporedna ženska uloga je ona Olge Pakalović za interpretaciju Milice u filmu “General”, Alen i Nenad Sinkauz dobili su Zlatnu arenu za glazbu u filmu “Dnevnik Diane Budisavljević”, a za scenarij je nagrađen Mate Matišić za film “Koja je ovo država”.

Nakon dodjele nagrada, prikazan je dokumentarni film o Oliveru Dragojeviću “Mala priča o velikom glazbeniku i njegovom posljednjem koncertu”, kao i snimka njegovog posljednjeg koncerta koji je održan u zagrebačkoj Areni.

(Fena)