Pogledajte najčudesniju i najraskošniju prirodnu muzičku scenu u svijetu

Glas.ba RTV

Hrvatska je zemlja koja se može pohvaliti s najviše impresivnih ambijentalnih scena u regionu, od dubrovačkog Straduna i zidina, splitskog Dioklecijana, pulske Arene do šibenske tvrđave Sv. Juraj, a nedavno im je priključen nekadašnji rimski kamenolom Cave Romane u Vinkuranu kod Pule, kao koncertni prostor jedinstven u svijetu.

Dubrovačka, splitska i pulska atrakcija odavno su poznati po cijelom svijetu, dok je šibenska tvrđava Sv. Juraj prilagođena za koncerte tek prije par godina i do sada je ugostila nebrojene hrvatske, regionalne i svjetske zvijezde, među kojima su Brian Ferry, LP, The Stranglers, Balašević, S.A.R.S., Cetinsky, Darko Rundek, Parni valjak, a upravo sinoć tu su svirali New York Ska-Jazz Ensemble za otvorenje ovogodišnjeg Sea Splash Festivala.

Tvrđava Sv. Mihovil Šibenik
Tvrđava Sv. Mihovil Šibenik

Ipak, na neki način sve ih nadmašuje u svijetu jedinstveni Cave Romane nedaleko od Pule, nekadašnji rimski kamenolom iz kojeg je, eto zanimljivosti, vađen kamen za izgradnju pulske Arene.

Poduzetni Istrijani dosjetili su se da bi napušteni kamenolom mogao biti pretvoren u čudesnu prirodnu pozornicu i prošle godine ostvarili zamisao od koje zastaje dah, već i na slikama, a pogotovo ako se nađete u gledalištu podno kamenih gromada.

Kamenolom je uređen s dvije ljetne pozornice s gledalištima, veća sa 1200 mjesta i manja sa 200-300 mjesta, a dio kompleksa još čine vidikovac, muzejski prostoro i dio za penjače.

Tako je šire područje Pule dobilo još jednu nevjerovatnu pozornicu za održavanje vrhunskih koncerata i sličnih manifestacija, a njene draži već su iskušali Maksim Mrvica, Josipa Lisac, Gibonni, Darko Rundek i niz drugih izvođača.

Kakav uzbudljivi ambijent pruža Cave Romane pogledajte u fotogaleriji.