Mišo Kovač

Ozvaničeno: Mišo Kovač je najtiražnije muzičko ime regije ikad

Muzika - regija Show Time

Najbolji pjevač svih vremena na ovim prostorima je Vice Vukov, najbolji tekstopisac i pjesnik je Arsen, a najprodavaniji je Mate Mišo Kovač i mi smo tu završili priču! Tako je prije pet-šest godina Mišo detektirao stanje u muzičkom show bizu.

Poznat kao osoba bez dlake na jeziku, a istovremeno vrlo sujetan, Mišo Kovač je u skoro svakom intervjuu tvrdio – ni Lepa Brena, ni Zdravko Čolić, ni Bijelo dugme nisu prodali više ploča od mene. Ja sam rekorder diskografije i u bivšoj državi Jugoslaviji i danas. Prodao sam najviše ploča.

Ima onih koji njegovo pjevanje ne cijene, štaviše jedan njegov muzički kolega je jasno izrazio ono što mnogi misle – da Mišo nije poznat po preciznosti, da nije teško pjevati bolje od njega, ali da je svakako enormna zvijezda.

Jedno s drugim, ”najtiražnije muzičko ime” i ”pjevač skromnih mogućnosti” daju rezultat: Mišo Kovač je fenomen, institucija i neponovljiv. Kako je duhovito jednom zapisano, on je jedini pjevač ovdje koji na koncertima, na početku svake pjesme, može podignuti ruke (što je njegov scenski zaštitni znak) i pustiti publiku da je sama otpjeva do kraja.

Mišo Kovač

Njegov diskografski uzlet datira od prije ravno 50 godina, kada 1969. započinje niz od pet ploča prodanih u više od 250.000 primjeraka i tako je postao najprodavaniji izvođač u Jugotonu.

Već dvije godine kasnije s pjesmom “Proplakat će zora” (muzika Stjepan Mihaljinec, tekst Drago Britvić) pobjeđuje na Splitskom festivalu, a kasnije će se ispostaviti da je to njegova najprodavanija singl ploča koja je sama ostvarila prodaju veću od pola miliona prodanih primjeraka.

Dušan Šarac i Đorđe Novković autori su koji su ponajviše komponirali za Mišu Kovača i dvadesetak albuma, od prvijenca iz 1971. do devedesetih godina, sa tri mega-uspješna albuma, ”Ostala si uvijek ista”, ”Ti si pjesma moje duše” i ”Malo mi je jedan život s tobom” iz sredine ’80-ih, dali su rezultat koji je u domaćoj diskografiji nedostižan – više od 20 miliona prodanih primjeraka.

Upućeni znaju kakva je razlika između tih miliona prodanih gramofonskih ploča i današnjih ‘nabrijanih’ 50, 60, 80 miliona internetskih pregleda.

Na retrospektivnoj večeri 59. Splitskog festivala posvećenoj Miši Kovaču, 5. jula, pjevaču je dodijeljen trofej koji ovdje nije postojao, Multi-platinum award Hrvatske diskografske udruge za najtiražnijeg pjevača ikad.

“Mišo Kovač fenomen je glazbene umjetnosti naših područja, u kulturološkom smislu kreirao je posebnu riznicu baštine koju će zasigurno poznavati i nove generacije, otpjevao je pjesme koje će još dugi niz godina zadržati svoju prepoznatljivost… Mišo je legenda dalmatinske šansone, ikona domaće glazbe, najveći izvođač u diskografiji naših područja.”, rekao je na dodjeli nagrade Želimir Babogredac, direktor Croatia Recordsa, izdavačke kuće za koju je najveći broj albuma Mišo objavio.

Mišo Kovač