Jazavac pred sudom – zašto je banjalučki sud preblago kaznio (ugašeni) Demofest?

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Kako danas piše portal 6yka.com, na adresu organizatora festivala Demofest stiglo je rješenje iz Osnovnog suda u Banjaluci da mora platiti kaznu od 1000 KM, te direktorica festivala još 500 KM novčane kazne, inače bi mogla još završiti u zatvoru.

David Štrbac, malen i nizak, a lagan kao perce. Lijeva noga mu je malo kraća od desne, te se gega kad hoda. Sijedi starac, preko pedeset godina, umije plakati kao dijete, oponašati pijetla i zato ga pomlađe žene ruže. 

Taj David dolazi na sud, ulazi u dvoranu i pozdravlja glavatog i velevažnog carskog gospodina, ali odbija se rukovati s njim. Predstavi se sudu i reče im da se zove David Štrbac, dolazi iz sela Melina, okružje Banja Luka, iz zemlje za koju misli da se zove Bosna. Zatim ih upozna s jazavcem kojeg izvadi iz vreće i reče im da ga tuži jer mu je izio cijelu njivu kukuruza, a tuži ga i tužit će ga što se teže more.

On poznaje sud i zna da njihov car ima za svašto zakon i on s pravom može tužiti jazavca. Rasplače se i počne tući jazavca po njušci i nada se da će sud i zakon biti pravedni, te će zatvoriti jazavca ako bude pravde. Sudac ga upita zašto jazavca nije ubio na njivi. David na to odgovori da bi ga ubio da je budalast i da ne poznaje zakon, ali poznaje zakon i nije mogao to napraviti.

Čak 115 godina nakon ”Jazavca pred sudom” Petra Kočića, pred uvaženu sutkinju u Banja Luci izveden je novi štetočina, koji zaslužuje da ga se tuži, pa je tužen i presuđen jer izjeda dušu i um ”bukom korištenjem zvučnih uređaja, a što je uznemirilo građane bukom na različitim adresama u Gradu Banjaluka” (navod iz sudskog Rješenja o kažnjavanju).

Nije samo jedan David došao pred uvaženi sud, već još šest u svojstvu svjedoka. Bit’ će da im je zaprijetilo, kako je i Davidu njegova žena, da ”ako jazavca ne osude na vješala ili u Zenicu i ne donese li joj to napismeno, da joj ne dolazi na oči”. I tako je slavni sud osudio jazavca Jolpaza Davidova na dvadeset godina teške tamnice u Zenici, a David dobio iz carske blagajne novac za počinjenu štetu od strane jazavca.

Zato je pravda da i ovaj put sud osudi štetočinu znanu kao Demofest, priprijetivši tamnicom direktorici festivala ne plati li novčanu kaznu. Nisu, doduše, sedam Davidovih dalekih potomaka dobili nikakav novac za pričinjenu duševnu bol, ali jesu dobili zadovoljštinu.

Dobro je Demofest još i prošao. Mogli su ga zatvoriti. Da kojim slučajem nekoliko mjeseci ranije sam sebe nije zatvorio. Sluteći, valjda, koliku golemu štetu čini hiljadama mladih iz Banja Luke i odsvud odakle oni još stižu da tri dana trpe buku i, dapače, još joj doprinose, vrijeđajući 7 savjesnih građana.

Svaka revolucija počinje s pojedincima, rijetkim i hrabrim koji se usude dignuti glas protiv štetočina. Ako je pravde, svi će jazavci završiti na sudu. I Exit, i IN Music, i Ultra, i Mostar Blues, i svi beer-festovi, i svi bike-festovi, i svi summer-festovi koji se nakotiše po ovim zemljama, napaćenim najviše od njihove buke.

Ugasimo ih. Treba nam tišina. Rest In Peace.

demofest sudsko rješenje