music-movies

Zašto se muzička industrija kladi na biografije i dokumentarce kao nove zlatne koke?

Cooltura Gledam Muzika - svijet

Samo mjesec dana prije premijere filma ”Bohemian Rhapsody”, krajem 2018. godine, Brian Monaco, koji u Sonyju nadgleda licenciranje pjesama za filmske, TV i oglasne kampanje, internu projekciju je pratio sa zebnjom.

Stvaran skoro 10 godina, ”Bohemian Rhapsody” je prošao je nekoliko iskušenja, među kojima su odustajanje prvobitnog tumača uloge pjevača grupe Queen, Sache Barona Cohena, a onda i prvog reditelja, Dextera Fletchera.

Kako se Monako sve više uživljavao u ulogu Rami Maleka, njegov skepticizam je nestajao, posebno u finalu filma i sceni Mercuryjevog nastup iz 1985. na stadionu Wembley. Dok se Malek šepurio na bini, Monako se divio ne samo performansu već i detaljima rekonstrukcije cijelog planetarno prepoznatljivog trenutka sa nepreglednom masom u gledalištu i senzacionalnim pjevačem ispred nje.

Dok je napuštao salu za projekcije, Monako se osjećao uzbuđenim u vezi s izgledima filma i postao je odlučan da pojača rad Sony/ATV-a u filmskom svijetu.

Poslednjih godina ovaj veliki muzički izdavač je licencirao pjesme za neke velike filmske adaptacije o The Four Seasons, Hanku Williamsu i Beatlesima.

Znajući da Sony/ATV upravlja katalogom od preko 3 miliona numera, iskrsnulo je pitanje koliko još umjetnika iza takvog repertoara ima uvjerljive priče? “Stvarno smo počeli da kopamo po našem katalogu”, kaže Monako, koji je od tada počeo da razvija biografiju Marvina Gayea sa dr. Dreom, koji je dobio dozvolu porodice Motown legende da iskoristi svoju sličnost i muziku za igrani film.

Monako ima jaku konkurenciju. Tokom narednih godinu dana planirano je devet biografija, a još 14 projekcija je prikazano na filmskim festivalima, traže distributere ili su u produkciji, odnosno početnoj fazi razvoju. Uz nekoliko izuzetaka, svi oni imaju licencirana prava za sinhronizaciju od muzičkih izdavača, izdavačkih kuća ili oboje.

Među projektima koji su se već pojavili ili uskoro stižu je Paramountov ‘‘Rocketman”, nadrealni pogled na život Eltona Johna, zatim ”Pavarotti”, dokumentarac Rona Hauarda o čuvenom tenoru (8. juni), dokumentarno-stilski (ali ne striktno činjenični) ”Rolling Thunder Revue: Priča o Bobu Dylanu” Martina Scorsesea, koji opisuje legendarnu turneju pjevača sredinom 1970-ih (12. juni u odabranim kino dvoranama i na Netflixu), ”Yesterday” u kojem glumi Himesh Patel kao jedini čovjek na Zemlji koji se sjeća Beatlesa (28. juni) i ”Blinded by the Light”, britanska romantična komedija o životu novinara fasciniranog Springsteenom (u osmom mjesecu).

Uzbudljive, inspirativne – i, ponekad, mučne – životne priče muzičara i tekstopisaca dugo su privlačile filmske stvaraoce, a dolazak video streaming servisa Netflix, Hulu i Amazon Prime povećao je potražnju za dokumentarcima koji su nekada bili gotovo privilegija HBO.

A kao što Chris Aronson – bivši predsjednik distribucije 20th Century Foxa, koji je igrao ključnu ulogu u ”Bohemian Rhapsody” – biopska produkcija je prilično plodna, snažno potaknuta ekonomijom muzičke industrije u streamingu. Muzički izdavači samo hrane ovaj bum, a muzičari ga koriste kako bi proširili svoju bazu fanova.

Ove godine, Universal Music Group – koji od 2015. godine stalno razvija dokumentarce – izdaje pet takvih filmova. Zajedno sa ”Pavarottijem”, tu su dokumentarci ”Wu-Tang Clan: Of Mics and Men”, ”Priča o Motownu”, ”The Apollo” o kultnoj harlemskoj dvorani i ”The Go-Go’s”.

Live Nation je producirao filmove o Lady Gagi i Seanu Combsu, Apple Music je objavio desetak dokumentarnih filmova vezanih za muziku na pretplatničkom servisu (P!nk, Ed Sheeran, Kesha, Future), MTV je angažirao Sheilu Nevins, nagrađivanu bivšu šeficu dokumentarne divizije HBO-a, kako bi lansirao svoju vlastitu produkciju.

Šta čini uspješan biopic? Odvjetnik za zabavu John Branca, koji je zastupao klijente koji su uključeni u produkciju takvih muzičkih biografija kao ”Ray” (o Rayju Charlesu) i dokumentarac o Chucku Berryju ”Hail! Hail! Rock ‘n’ Roll”, kaže da je to film u kojem se “publika identificira sa temom više nego kada su sjeli da ga gledaju”, a to se onda “pretvara u pojačani streaming i druge prihode”.

I to je ključ – industriji je stalo da blago iz svojih kataloga još više unovče, a neki od najnovijih muzičkih filmova pokazuju da je to do sada nedovoljno iskorišteno područje.

Uz dodatnu činjenicu – filmovi koji nisu u mogućnosti da osiguraju prava na korištenje pjesama ne mogu se isplatiti – jasno je da se samo muzička industrija može kladiti na muzičke biografije i dokumentarce kao svoje nove zlatne koke.

Izvor: Billboard (skraćena i adaptirana verzija teksta Why the Music Industry Is Betting on Biopics and Documentaries For Its Next Revenue Burst)