Mona Lisa Beyond the Glass

Mona Lisa iza stakla – slavna slika u virtuelnom iskustvu

Cooltura Gledam Jedi moli voli Tehnologija

Više od 500 godina ‘’Mona Lisa’’ Leonarda da Vincija uzbuđuje planetu svojom tajanstvenošću da bi danas, u samo par mjeseci, moderna tehnologija taj mit počela potpuno razgrađivati na sebi svojstven način, a slavna slika samo je ilustracija u kojem smjeru kreću životi svakog čovjeka.

Od nevjerovatne slikarske tehnike do pitanja ne krije li platno ‘’Mona Lisa’’ nešto nepoznato i nedokučivo ispod nanosa boje, slavna Leonardova ‘djevica’ jedno je od najzbudljivijih djela ljudske ruke, uma i duše.

Kako se čini, neće biti još dugo.

Samsungov deepfake software nedavno nam je pokazao ‘oživjelu’ Mona Lisu i koliko god je uzbudljiva tehnologija koja samo jednu fotografiju može pretvoriti u video, toliko je jeziva pomisao o svim mogućim zloupotrebama. A čovjekova priroda je jednostavno takva da će se to sigurno događati.

Nova vijest otkriva: povodom 500-te godišnjice smrti Leonarda da Vincija, Muzej Louvre za jesen priprema retrospektivu njegove umjetnosti i prvi put će se ljudskom oku omogućiti virtuelno oživljena priča o Mona Lisi.

Izložba “Mona Lisa: Iza stakla” publici će, naime, omogućiti interakciju sa slikom u virtuelnom prostoru, što znači da će “uroniti” u najpoznatije svjetsko likovno djelo, odnosno zakoračiti iza stakla (napomena: djelo je u Louvreu postavljeno iza debelog neprobojnog stakla, a ni njemu se ne publika ne može sasvim približiti), kako bi izbliza doživjeli intrigantni portret na potpuno drugačiji način.

Kako se najavljuje, zahvaljujući novim naučnim spoznajama o tehnikama koje je umjetnik koristio za stvaranje remek-djela, kao i dodatnim informacijama o identitetu Mona Lise, posjetiocima izložbe će biti predstavljeno intimno ‘’prodiranje u sliku’’ koja je bila predmet fascinacije mnogih generacija.