oppo

Oppo – prvi smartfon s kamerom ugrađenom u zaslon

21. vijek Tehnologija

Kineski proizvođač objavio je video u kojem prikazuje pametni telefon s prednjom kamerom koja ne koristi zubić, izrez ili skočni mehanizam, nego je ‘skrivena’ u zaslonu.

Iz Oppoa su ranije pristigle inovacije, poput super-brzog punjenja VOOC i leća za periskopsko zumiranje, a sada najavljuju revolucionarnu prvu kameru ugrađenu ispod zaslona pametnog telefona.

Očekivano, sve je još obavijeno velom tajne, nikakve oficijelne fotografije nisu dostupne, a uz video nije objavljeno puno pojedinosti i nije poznato kad bi kamere ugrađene ispod zaslona mogle zaživjeti u komercijalnim proizvodima. No, znakovito je da se Oppo reklamni klipovi intenzivno vrte na upravo aktuelnom teniskom grand-slam turniru Roland Garros i da se baš njihova kamera, ugrađena ispod vrha teniske mreže, često koristi u TV prijenosu.

Video je na društvenoj mreži Weibo objavio dopredsjednik Oppoa Brian Shen. ‘U ovoj je fazi teško s kamerama ugrađenima u zaslon dobiti iste rezultate kao i s običnim, neminovno dolazi do gubitka optičke kvalitete. Ali niti jedna nova tehnologija nije odmah savršena’, naveo je Shen.