David Byrne slavi u ime svih biciklista: 3. juni je postao Svjetski dan bicikla

Metropol Samo urbano Zdravlje

Slavni rock muzičar David Byrne (ex Talking Heads) još od 1980-ih jaše bicikl po ulicama New Yorka, propagirajući ga kao najprirodnije i najjednostavnije prijevozno sredstvo u velikim gradovima.

Ako je bicikl u zadnjih pedesetak godina bio simbol ‘neimaštine’, jer su svi koji su držali do sebe morali imati automobil, dvotočkaš se na velika vrata počinje vraćati u centar pažnje.

Među slavnim osobama koje su počele propagirati njegove prednosti i brojne koristi izdvaja se rock zvijezda David Byrne, pasionirani biciklista još od 1980-ih, koji je prije desetak godina napisao i knjigu ”Biciklistički dnevnici”, a jedna od njegovih novijih akcija je postavljanje parking-držača za bicikle po New Yorku, dizajniranih najčešće sa muzičkim motivima.

David Byrne, držači za bicikl

Prošle godine, u proljeće, Generalna skupština UN-a proglasila je 3. juni/lipanj Svjetskim danom bicikla s ciljem posvećivanja pozornosti biciklu u razvojnim strategijama i uključivanja bicikla u međunarodne, regionalne, nacionalne i lokalne razvojne politike i programe.

Rezolucijom usvojenom na zasjedanju se ističu prednosti bicikla kao ”jednostavnog, pouzdanog, dostupnog, čistog i ekološki prikladnog održivog načina prijevoza te priznanje biciklu kao sredstvu razvoja, poticanja kreativnosti i društvene uključenosti zbog omogućavanja pristupa obrazovanju, zdravlju i sportu”.

Bicikl danas, dakle, više nije sirotinjsko zadovoljstvo, nego postaje potreba. Istovremeno, u svijetu se sve više dizajniraju bicikli koji, jednako kao automobili, mogu biti ponos svojih vlasnika. Nekada su to samo obični ljepotani, nekada i vrlo skupi primjerci. Mali izbor njihovih primjeraka donosimo u galeriji.