dokn ritam PJHarvieADogCalledMoney

Dok’n’Ritam festival u Beogradu otvara premijera filma o PJ Harvie

Film & Foto & TV Show Time

Četvrti festival muzičkog dokumentarnog filma ’’Dok’n’Ritam’’ održava se od 13. do 16. 6. na Dorćol Platzu, u Domu omladine Beograda i Domu kulture Studentski Grad.

Moto ovogodišnjeg, četvrtog izdanja festivala glasi ’’Mi smo na putu, mi pravimo put’’. Stihovi Milana Mladenovića precizno opisuju program i atmosferu koju nosi DnR 04 – filmovi u programu tematski su povezani značajem pojma putovanja u životu muzičara i iskustvima koja ona donose. Sa druge strane, pravljenje sopsvenog puta, neodustajanje od pomjeranja granica, jeste uvijek prisutna ideja, izvanvremenska, svakodnevna inspiracija za umjetnike.

Za festivalsku uvertiru ove godine će biti priređena tribina Borderland Soundtrack, na kojoj će autorica Brankica Drašković, govoriti o svojoj istoimenoj, jedinstvenoj dokumentarnoj TV seriji nedavno emtiranoj u programu Radio-televizije Srbije.

Festival će zvanično biti otvoren regionalnom premijerom filma ’’A Dog Called Money’’, dokumentarca koji je američku kino premijeru imao 31. 5. 2019. i predstavlja englesku art/indie/experimental rock autoricu PJ Harvie, odnosno okolnosti pod kojima je nastajao njen novi album motiviran putovanjem kroz Afganistan, Kosovo i SAD i izbjegličkom krizom.

Za festivalske nagrade konkurira deset filmova u međunarodnoj konkurenciji, koji će uglavnom biti premijerno prikazani u Srbiji, a tu su dokumentarci o prvom albumu grupe Laibach, Vladi Kreslinu, Marku Rainey, putovanju bendova kroz različite egzotične destinacije, kakav je bio put poznatih bluesera od Hrvatske do Memphisa i druge priče.

Sekcija Work in Progress predstavlja dokumentarne projekte u nastajanju – Rok kamp za devojčice, FEMIX i “YU Grupa – priča o bratstvu i jedinstvu” Darka Lunglulova.

U programu književnih promocija Notabook, hit ovogodišnjeg festivala je predstavljanje knjige Život sa Idi(j)otima, autora Nenada Marjanovića Dr. Fritza, a najavljene su i promocije izdanja Našao sam dobar bend Borisa Hrepića, Pamtite me po pjesmama mojim Bogice Mijatovića, Trenutak koji čekam Miroslava Dimića i Muzika & muabeti Nenada Georgievskog.

Dok’n’Ritam ima i muzički program, u kojem će, na otvaranju festivala, svirati lucidni blues duo Skijaš i Yeti, dok će na zatvaranju prvi javni nastup imati pobjednik ovogodišnjeg Bunt Rok Festivala.

Detaljnije o programu na https://www.doknritam.com/