Mrtvo zvono

Mrtvo zvono & Otpisanimator: svježi dah sve više stiže iz provincije

Muzika - regija Novi na sceni Show Time

Možda još ne možemo govoriti o pravilu, ali provincija se sve češće nameće muzikom vođenom najčišćim porivom – da se stvara i svira bez ikakvih kalkulacija.

Inventura opusa mnogih velikana rocka ispunjena je konstatacijama da su im prvi albumi bili najneviniji, najiskreniji i često najbolji.

Takvu nevinu iskrenost sve više dobijamo iz provincije, od autora i bendova neopterećenih unaprijed određenim zahtjevima, vođenih potrebom koju je sjajno opisao Štulić u svom ranom radu: Ništa mi više nije važno, našao sam dobar bend, želim samo da sviram, da se otkačim i to je sve.

Prvi singlovi novog dubrovačkog alternativnog rock sastava Mrtvo zvono, “Oči su uvijek gladne” i “Bye Bye”, promakle su nam ispod radara, ali, srećom, treći i najnoviji “Zvučim kao pas” nije.

Bend predvodi gitarista Ivan Jakić, član znamenite dubrovačke grupe Gruhak, koja je zauvijek ugašena poslije prerane smrti njihovog pjevača Borisa Kosovića, početkom jeseni prošle godine. S Jakićem, u postavi novog benda su bubnjar Ivica Glunčić i pjevač Srđan Petric, a uz najnoviju pjesmu predstavili su i novog člana, bas gitaristu Roberta Di Lidda, također člana nekadašnjeg Gruhaka.

Muziku i aranžman pjesme ”Zvučim kao pas” uradila su sva četvorica, na tekst Slobodana Ljepave i Srđana Petrica, a u vokalni dio uključili su MC-ja Otpisanimator, člana lokalnog rap kolektiva Otpisani klan.

O “Zvučim kao pas” autori kažu: ”Pjesma govori o odnosu pjevača i njegove bolje polovice, koja bolje i pjeva. Davno je zaboravljeno, čini se, da ljubavne pjesme mogu biti konstruktivne i konkretne. Ova se pita, tko bolje pjeva: slavuj ili pas?”

O ”Zvučim kao pas” naša bilješka: duhovit tekst, razigrana funky-rock-rap melodija, dobar gitarski solo, nepretenciozna pjesma za svaku priliku, recimo kao favorit za road trip playlistu, dakle oba palca gore (znatiželjno čekajući nastavke).