hrwoE - Kezz - Patrick Miette - Enis Čišić - Zoran Cardula

Bliži se prva Balkan Advanced Music konferencija u Sarajevu

21. vijek Muzika - regija Muzika - svijet Tehnologija

Davne 1994. Sarajevo je, još u jeku strašnog rata, na drugačiji način bilo u fokusu pažnje svjetske javnosti: monumentalni Betonski bunker (nekadašnji Međunarodni RTV Centar ZOI 84), u povodu desete godišnjice Olimpijade ugostio je 50 svjetskih i regionalnih TV mreža, te na taj način upoznao svjetsku publiku sa događanjima u Sarajevu.

Cijelih 25 godina poslije, od 25. do 27. aprila, u Sarajevu se događa Balkan Advanced Music Conference, koji će ugostiti profesionalce novog tehnološkog doba među zidovima istog Betonskog bunkera i stvoriti novu historiju.

BAM-C je mjesto napredne muzike, networkinga, prespektive i budućnosti, a muzički događaji će najbolje predstaviti i publici približiti konferenciju kao jedan od najznačajnijih skupova u BiH u novije vrijeme.

Zvanično otvorenje BAM-C konferencije u zgradi napuštenog kina Imperijal, danas poznatijeg kao Brew Imperial Society, zakazano je u četvrtak 25. 4. i publika će uživati uz premijerni nastup Frau Casio vs Decay (Ida Prester i Nemanja Rančić, Hrvatska/Srbija), novo lice scene Kezz Live (Tamara Ristić, Srbija) i Hibrid Live (Dino Aganović, BiH).

Frau Casio
Frau Casio

Kao što je ranije najavljeno, Balkan Advanced Music Conference nije platforma isključivo muzičkog karaktera. U sklopu trodnevnih dešavanja postoje različite vrste programa, kao BAM-C Cinema i BAM-C Art Expo.

BAM-C Cinema smješten je u Meeting Pointu gdje će posjetioci moći uživati uz tri filma, od kojih dva premijerno na Balkanu, a to su “Simphony of Now“ Johannesa Schaffa i “French Touch“ Jean-François Tatina, koji predstavljaju subkulture svojih zemalja, Njemačke i Francuske, presudno značajnih za naprednu muzičku scenu i njene tokove.

BAM-C Art Expo je putovanje kroz vrijeme u kojem će se gosti upoznati sa različitim stilovima i granama umjetnosti. U zgradi RTV doma će biti postavljena izložba Zorana Cardule – ilustratora iz Makedonije, Mikea Jelineka – 3D VR umjetnika iz Češke, Enisa Čišića – dizajnera/ ilustratora iz Sarajeva i pop up wall GSU Brodac, koja će također ugostiti u svojim prostorijama još jednu izložbu fotografija iz kolekcije Patricka Miettea i njegovog perioda provedenog u Sarajevu.

Miette je ambasador francuskog vala, jednog od najvećih izvoznih proizvoda muzičke kulture devedesetih godina. Prvi je uspostavio most između Bosne i Hercegovine i Francuske GRILL projektom koji je u proljeće 1997. u Sarajevu omogućio publici da uživa u mnoštvu danas svjetski poznatih imena kao što su Prozac, Falcon, Pepe Bradock, Buffalo Bunch, Jef K, Cyril K i DJ Fudge.

Zvanični ambasador BAM-C konferencije za London je Haris Čustović – muzičar klasičnog obrazovanja, umjetnik zvuka, DJ i muzički producent koji više od dvadeset godina radi na svojoj misiji da zamagli granice između žanrova, stavova i ideologija.

Pored muzičkog stvaralaštva, Čustović radi i kao profesor na SEA institutu u Londonu te u svom opisu na konferenciji priprema diskusiju pod nazivom ”Klasični elementi u modernoj muzici“ na kojoj će se pojaviti i specijalni gosti – Damir Imamović i Branimir Jakubović (Dubioza Kolektiv). Također, BAM-C ambasador održat će predavanje/radionicu posvećenu novim tehnikama i trendovima u audio produkciji današnjice.

Naslovna fotografija: hrwoE – Kezz – Patrick Miette, Enis Čišić – Zoran Cardula

Haris Čustović
Haris Čustović