Genetic Grooves Guru

Genetic Grooves Guru, novi sarajevski bend na temeljima Erogenih zona

Muzika BiH Show Time

Muhamed Trnka Muki, gitarista i jedan od autora pjesama u sarajevskoj rock grupi Erogene zone, tiho ugašenoj prije nekoliko godina, ima novi bend koji će žanrovski biti šarolikiji od prethodnog.

Nakon hvaljenog i nagrađivanog studijskog albuma ”Mistični znaci”, objavljenog 2003. godine, Erogene zone više nisu izbacivale novi materijal, ako ne računamo izdanje ”Mi nismo isti” iz 2007. koje je samo (odlična) koncertna unplugged kompilacija.

Svejedno, osnivačka i kontantna trojka, Almas Smajlović, Almir Komarica i Muhamed Trnka, odžavali su bend na životu makar koncertno, ali je autorska apstinencija neizbježno vodila kraju.

On se nije dogodio činom formalnog raspuštanja benda, nego angažmanom njegovih ključnih članova na vlastitim projektima. Tako je pjevač i basista Almas Smajlović 2017. počeo izbacivati prve singlove svog najavljenog solo debija, a upravo stiže informacija o samostalnom radu i gitariste Muhameda Trnke.

Muhamed Trnka Muki
Muhamed Trnka Muki

Dva autora pjesama Erogenih zona tako su faktički ostavili svoj raniji bend zauvijek u prošlosti.

Trnka je već formirao svoj bend Genetic Grooves Guru, u kojem su basista Admir Bajramović, bubnjar Adi Begtašević i talentirana mlada pijanistica Emi Trnka za sintisajzerom, a za Glas.ba otkriva da će žanrovski biti šaroliki – osnovni indie rock pomiješan sa nu funkom i electro popom.

Bez ikakvih ranijih medijskih objava, novi bend je već uradio 12 pjesama, od kojih je polovina na engleskom jeziku i uskoro će biti objavljen premijerni spot ”Just Drive”.

Za razliku od trenodvskog objavljivanja singlova, Muhamed Trnka se odlučio za klasiku: ”Pošto sam ja stara škola, navikao sam raditi albume i tu se mogu najbolje izraziti. Tako će biti i ovog puta, iako to možda danas nije rentabilno i nije u trendu.”

Prema njegovim riječima, poslije najavnog ”Just Drive” ie još jedan spot, koji je u fazi montaže, a onda će Genetic Grooves Guru planirati i koncertne promocije po BiH.

Muhamed Trnka