DR Zo

Dr. Zo – singl ”Povratna” (ili, životna priča rap junaka koji je postao poljoprivrednik)

Film & Foto & TV Muzika BiH Show Time

Prije 15-ak godina visočki reper Dr. Zo imao je potencijal nove velike zvijezde hip hopa u BiH, s nizom zanimljivih i autentičnih brojeva, kao ”Moram ić”, ”Sjebana djeca (feat. Irina Kapetanović)”, ”Pljuni u šake” i ”Lati se lopate”, a onda se odjednom ‘izgubio’ sa scene.

Malo je onih koji su znali da je Dženan Hodžić, kako glasi reperovo pravo ime, učinio upravo ono što je u rimama poručivao svojoj generaciji – pljunuo je u šake i latio se lopate.

Kao pobjedniku jednog od ranih reality pjevačkih nadmetanja (OBN, 2005. godine), bila su mu otvorena sva vrata do ‘uspjeha i slave’, vjerovala je televizijska masa, hipnotizirana blještavilom onoga što vidi ispred kamera. A iza njih, kada se svjetla reflektora pogase, realnost nimalo ne sliči reality showu.

Dr. Zo je bez riječi otišao. Prihvatio se lopate i posvetio poljoprivredi. Tek tada mu je život postao ispunjen.  Stvarao je, usput, i dalje svoju muziku, samo bez ikakvog pritiska, za svoju dušu i bez potrebe da se bori za koju minuticu medijske popularnosti.

Možda bi tako za stalno ostalo da cijenjeni reditelj dokumentaraca, Tarik Hodžić (autor koji potpisuje famozni i proslavljeni film ”Scream for me Sarajevo”) nije osjetio izazov te vrlo posebne priče, pa je Dr. Zoa uspio nagovoriti da i o njoj snimi dokumentarac.

Tako je nastala i ”Povratna”, pjesma koja je sublimirana ispovijest.

Dokumentarni film u produkciji Al Jazeera Balkans, nazvan ‘‘Pljuni u šake” po najpoznatijem songu Dr. Zoa, uskoro će imati premijeru.

Broj “Povratna” je nastao tokom snimanja filma, ”spontano i iz nostalgije prema čitavom procesu snimanja jedne pjesme i jednog spota”.

I kako Dr. Zo kaže, “Ova pjesma je hashtag uz muziku čitave moje generacije. Irina Kapetanović, Nermin Puškar, Emir Bukovica, Priki, sve su to ljudi koji su radili sjajnu muziku, ali i mnogo pauzirali, radili bez pritiska objavljivanja jednog ili dva albuma godišnje. To je i moj model, u ovom momentu sam odlučio da napravim ‘touchdown’, pjesme su još itekako žive i ja sam zadovoljan”.

Kao trailer spota i dokumentarnog filma, reditelj Tarik Hodžić je uradio i kratko video storiju sa monologom Dr. Zoa, koji vrijedi poslušati.