RZA, Iggy Pop, Tom Waits

I rock zvijezde u Jarmushovom zombie filmu koji otvara Cannes

Film & Foto & TV Show Time

Nova horor/komedija ”The Dead Don’t Die” koju potpisuje kultni američki reditelj Jim Jarmusch otvara ovogodišnji Cannes Film Festival, a film je zanimljiv i muzičkoj publici zbog uloga nekih zvijezda iz tog svijeta.

Priča je klasika za zombie filmove: mirni gradić Centerville bori se sa zombie hordom kad mrtvi počinju da se dižu iz svojih grobova.

Iako je Jarmush poznat po umjetničkoj ekstravaganciji, do sada nije radio filmove ovog žanra, pa se njegovo novo djelo sa znatiželjom iščekuje, među ostalim i zbog interesantnog odabira glumačke ekipe.

Pored poznatih imena iz filmskog svijeta, kao što su Bill Murray, Steve Buscemi, Danny Glover, Chloe Sevigny i Adam Driver, Jarmush je za uloge angažirao i nekoliko muzičkih zvijezda.

Na prvom mjestu tu je punk ikona Iggy Pop, što je donekle razumljivo budući da je Jarmush 2006. režirao dokumentarni film Gimme Danger o njegovoj grupi The Stooges, a tu su još američki reper RZA, pop/r’n’b pjevačica Selena Gomez i jedan od najpoznatijih rock/blues/experimental ‘mračnjaka’ Tom Waits.

Jim Jarmusch, za kojeg se kaže da ”snima svoje filmove kao muzičar”, ima zanimljiv i taj dio svoje karijere.

U 1980-im je bio klavijaturista/pjevač grupe The Del-Byzanteens, sudjelovao je na albumu Wu-Tang Meets the Indie Culture (2005) i član je punk rock benda SQÜRL, a poslije dva albuma minimalističke klasike snimljena sa holandskim lutnjistom Jozefom van Wissemom, ove godine s njim objavljuje i treći ”An Attempt to Draw Aside the Veil”.

Inače, Jarmushov film ”The Dead Don’t Die”, poslije otvaranje festivala u Cannesu, svjetsku premijeru ima 14. 6. i tada kreće u kino distribuciju.