Premijera filma o Vladi Divljanu zakazana na njegov rođendan, 10.5.

Film & Foto & TV Muzika - regija Show Time

Na današnjem susretu s novinarima u Jugoslovenskoj kinoteci, reditelj dokumentarca ”Nebeska tema”, Mladen Matičević,  zajedno s muzičarima Srđanom Gojkovićem Giletom i Zdenkom Kolarom, objavio je završetak trogodišnjeg rada i premijeru filma u beogradskom Centru Sava.

Na koncertu, koji su 7. 5. 2016. godine u zagrebačkoj Tvornici kulture izveli Darko Rundek, Dino Šaran, Srđan Gojković Gile i Ljetno kino u čast Vlade Divljana, snimljeni su prvi kadrovi dokumentarca o legendarnom pioniru novog vala u režiji Mladena Matičevića, s najavom da bi se njegova premijera mogla dogoditi već u jesen.

No, nije. Matičević, koji koji iza sebe ima više od 20 dokumentaraca, među kojima su i nagrađivani “Kako postati heroj”, “Run For Life” i sjajni film o Arsenu Dediću “Moj zanat”, očito je, ušavši u novu izazovnu priču, spoznao da ona ne smije biti nikako drugačije nego savršeno uobličena i da mu treba puno više vremena.

“Meni je izgledalo da Mladen malo preteruje ponavljanjem dublova, ali sam onda razumeo rediteljsku i njegovu ličnu ambiciju da napravi što bolji film o Vladi Divljanu. Ovaj film je sigurno dostojan veličini stvaralačkog opusa Vlade Divljanja i njegove dobrote koju je širio svuda oko sebe”, ovim je riječima to potvrdio Srđan Gile Gojković, na današnjoj koncerenciji za medije u Jugoslovenskoj kinoteci, na kojoj je objavljen konačan termin premijere.

Predstavljanje filma 'Nebeska tema' - Zdenko Kolar, Srđan Gojković Gile, Mladen Matičević (foto Srđan Milivojević)
Predstavljanje filma ‘Nebeska tema’ – Zdenko Kolar, Srđan Gojković Gile, Mladen Matičević (foto Srđan Milivojević)

Dakle, gotovo tri godine trajalo je snimanje dokumentarnog filma, kombiniranog s elementima igranog. Sniman je u Beogradu, Zagrebu, Beču, na Braču i u Rovinju, a o Vladi su pričali njegovi intimni prijatelji i brojni muzički saradnici, Zdenko Kolar, Darko Rundek, Siniša Škarica, Dubravka Duca Marković, Srđan Gojković Gile, Momčilo Bajagić, Dušan Kojić Koja, Svetozar Cvetković, Aleksandar Šandorov, Slobodan Konjović, Mladen Juričić-Max…

Razlog o puno dužem radu na filmu nego je prvobitno planirano, otkrio je danas i reditelj Matičević, rekavši “Nakon iskustva snimanja dokumentarca o Arsenu Dediću, u kome sam rediteljski uobličavao monolog slavnog šansonjera, sada sam ušao u priliku da razgovaram sa stotinama ljudi o Vladi Divljanu” i dodao rečenicu koja najbolje određuje cijeli film i njegovu poruku:

”Fasciniralo me je da niko nikada nije izgovorio lošu reč o Vladi Divljanu. Gde god sam rekao Vlada Divljan i film o Vladi, sva su se vrata otvarala, što je njegova magija. Dakle, postoji čovek o kojem niko nema lošu reč”.

Prva javna projekcija zakazana je za rođendan Vlade Divljana, 10. 5. u Sava centru, a onda su u planu su premijere filma u Zagrebu, Ljubljani, Sarajevu…

Producenti su otkrili još jedan vrlo zanimljiv dodatak – u pripremi je poseban CD sa numerama koje komponirao Vlada Divljan, a koje su za potrebe filma obradili muzičari koji su govorili o životu i opusu svog jedinstvenog kolege.

1 razmišljanje na “Premijera filma o Vladi Divljanu zakazana na njegov rođendan, 10.5.

Komentari su zatvoreni.