Metalsteel

Metalsteel – novi album slovenske heavy metal institucije

Muzika - regija Show Time

Slovenski heavy metal sastav Metalsteel predstavlja video za pjesmu ”The End Of The World” sa novog studijskog albuma pod nazivom ”Beyond The Stars”, koji je izašao 9. 12. 2017. godine pod etiketom izdavačke kuće On Parole Productions.

Metalsteel je slovenska heavy metal institucija sa adresom Medvode, gradić između Ljubljane i Kranja.

Sirovu agresiju kombiniraju s melodičnim i progresivnim strukturama, a svoj prepoznatljivi stil gradili su 16 godina, tokom kojih su objavili ukupno sedam albuma, uključujući najnovije i do sada najžešće izdanje ”Beyond The Stars”, koje je i njihov prvi konceptualni album.

Temelj koncepta vrti se oko tekstova koji govore o izvanzemaljskim civilizacijama, koje su se spustile na Zemlju, kako bi podigli duhovnu svijest čovječanstva i pomogli pokrentanju nove evolucijske faze čovjeka.

Metalsteel, koncert
Metalsteel, koncert

Proces rada na albumu bio je tradicionalistički – svi članovi benda snimali su istovremeno, što se rezultiralo organskim zvukom, koji je dosljedno ugrađen u modernu produkciju albuma.

U svojoj karijeri Metalsteel su odsvirali mnogobrojne koncerte po Europi, a nastupali su i s američkim pjevačem s Jamesom Riverom (Helstar, Distant Thunder, Malice), a dijelili su pozornicu s legendarnim metal izvođačima, kao što su Saxon, W.A.S.P., Helloween itd.

Metalsteel je također prvi slovenski metal bend, koji je nastupao sa Slovenskim simfonijskim orkestrom i zborom, koji se izvodio za slovenske žrtve Holokausta, a napisali su i snimili službenu himnu za festival MetalDays 2015.

Postavu benda čine Daša Trampuš, Rock Tomšič, Beny Kic i Matej Sušnik.