rammstein album

Rammsteinov kontroverzni ”Deutschland” već pogledan 21 milion puta

Muzika - svijet Show Time

Uprkos za publiku neomiljenom dodatnom trudu da moraju potvrditi punoljetstvo, te se za gledanje prijaviti putem mail adrese, novi spot Rammsteina je u četiri dana poslije premijere pogledalo već više od 21 milion ljudi. Iz razumljivih razloga – komentari su onemogućeni.

Nakon osmogodišnjeg izbivanja iz studija, legendarni njemački industrial metal sastav objavio je novi singl kojim je najavljen njihov sedmi studijski album ”Rammstein“.

Epski video ‘‘Deutschland”, u trajanju dužem od devet minuta, režirao je Specter Berlin (Bushido, Fler), u maniru visokobudžetnog filmskog spektakla, a melodija – s prepoznatljivim moćnim gitarskim i ritam aranžmanima, preko kojih se prostire Tillov hrapavi vokal – još jedan je Rammsteinov magnum-opus.

Kako su ranije, poslije objave teasera spota ”Deutschland”, pisali gotovo svi mediji, jevrejska zajednica je negativno reagirala na kadrove iz videa koji podsjećaju na holokaust, zbog čega su komentari na You Tube kanalu isključeni. Stihovi “Deutschland, Deutschland über allen” sigurno bi ih pobudili, jer većina ne bi ni slušala nastavak stihova “Meine Liebe kann ich dir nicht geben” (Ne mogu ti dati svoju ljubav) i anti-ratnu poruku pjesme.

U muzičkom smislu, gradacija melodije asocira na jedno davnašnje vrhunsko djelo rocka, 8-minutnu temu ”Layla” Erica Claptona, koju u prvoj polovini čini ubitačni gitarski rif, a onda se zvuk (ali ne i strast) smiruje u veličanstvenom preplitanju klavira i gitare bez vokala.  Isto je učinio i Rammstein, te u zadnja tri minuta slušamo samo klavir, čija nježnost i mrvica dramatičnosti još više naglašavaju apokaliptičnost scena iz spota. Senzacionalno!

”Tokom snimanja ovog albuma posvećivali smo pažnju nekim stvarima na koje nismo obraćali pozornost na početku naše karijere. Primjerice, često bismo se usredotočili na melodije i harmoniju. Bili smo vrlo motivirani, željeli smo snimiti album koji će biti poseban i isticati se od ostatka naše diskografije”, o novom albumu rekao je gitarista Richard Kruspe.

Informacija za najzagriženije fanove: Rammstein krajem idućeg mjeseca počinje stadionski euro-tour, koji je skoro u potpunosti rasprodan. Ulaznice su dostupne u pretprodaji, a svi se datumi turneje nalaze na službenoj web stranici.

Album ”Rammstein” izlazi 12. 5. i već je ovdašnjoj publici dostupan za prednarudžbu.

Rammstein spot