David-Vartabedijan-TOP-50

Top 50 rock and roll ilustracija Davida Vartabedijana

Cooltura Gledam

Zanimljiva izložba će biti postavljena od 1. do 12. 4. 2019. u beogradskoj Srećnoj Galeriji SKC, sa odabranim ilustracijama koje je poznati beogradski ilustrator David Vartabedijan radio za ‘’Hit stranu’’ popularnog ‘’Politikinog zabavnika’’.

Top 50 je odabir najdražih među 320 ilustracija koje je David Vartabedijan uradio od ljeta 2012. do ove godine za rubriku ‘’Hit strana“, slikajući u spoju crteža i tipografije mnogobrojne domaće i inostrane muzičare, što ih je, i kao autor teksta, predstavljao u ‘’Politikinom zabavniku’’.

Vartabedijan iza sebe ima iznimno bogat opus u novinarskom i dizajnerskom angažmanu – uz spomenutu stalnu rubriku, objavio je više od 2000 tekstova o rock and roll kulturi, muzički uređivao i vodio emisije o rocku u programu Radio Politike, autor je knjige ‘’Ilustrovani rokenrol vodič“ (Pčelica Čačak, 2014.), a kao ilustrator priredio je 17 samostalnih izložbi, te učestvovao na preko 110 grupnih izložbi u zemlji i inostranstvu, osvajajući više nagrada u oblasti dizajna, ilustracije i stripa.

David Vartabedijan - Rammstein, 2017
David Vartabedijan – Rammstein, 2017

Teoretičarka umjetnosti Jelena Pavičević zapisala je o izložbi ’’Top 50“: David Vartabedijan je na postmodernistički način ilustrovao domaće i strane izvođače, čije je portrete objedinio sa tekstualnim i tipografskim izrazom. Taj izraz predstavlja delove tekstova pesama muzičara, koji su kroz vreme izmeštali ideološke granice. Analizom prikazanih entiteta u muzici, autor je pronikao u samu srž njihovih subjekata i prepoznavanja zastupljenih identiteta.

Spajajući u sebi crtačke osobenosti i jezik različitih medija, radovi Davida Vartabedijana odlikuju se onom buntovnošću alternativne kulture koja se izvorno vezuje za rokenrol i koja je njegov očajnički vapaj u orvelovskoj zbilji današnjeg sveta – ocijenio je izložbu filmski i književni kritičar Srđan Vučinić.

David-Vartabedijan-Johnny-Cash-2014
David Vartabedijan – Johnny Cash, 2014

1 razmišljanje na “Top 50 rock and roll ilustracija Davida Vartabedijana

  1. I think this website holds some really excellent information for everyone : D.

Komentari su zatvoreni.