Disciplina kičme LP

Cijela londonska faza Discipline kičme napokon na vinilu!

Muzika - regija Show Time

Dvadeset godina od prvobitnog izlaska albuma, izdavačka kuća Mascom na LP pločama objavljuje sva tri izdanja iz londonske faze rada grupe Disciplin A Kitschme.

Svaki od albuma objavljen je kao dupli LP, sa vizualima originalnih CD izdanja kao i dodatnim fotografijama iz tog vremena. Albumi su objavljeni na Svjetski dan prodavnice ploča kao globalno, jedinstveno Record Store Day izdanje i distribuiraju se po svijetu zahvaljujući saradnji koju Mascom ima sa višegodišnjim partnerom iz Velike Britanije, izdavačkom kućom State51.

Disciplina kičme specifična je pojava na ovim prostorima, u vrijeme novog vala s početka osamdesetih, koji je krasio entuzijazam, inovativnost i hrabre muzičke ideje. Čitava generacija rock muzičara na prostoru bivše Jugoslavije grabila je ka novom vremenu, predvodeći veliki broj sljedbenika zasićenih klasičnim rock and roll izrazom.

Londonska faza Discipline bila je najplodnija u dotadašnjem radu benda i rezultirala je albumima koji su iz ove perspektive i dalje progresivni, vanserijski i senzacionalni.

”Pratio sam šta se u muzici dešava i naša ideja je bila da sviramo popularnu dance muziku na živim instrumentima. To je bio zaista pionirski potez. Bio sam apsolutno zadovoljan, što je važno ako ne i najvažnije, jer autor prvo mora biti zadovoljan svojim radom, tek onda može zadovoljiti druge“, kaže o tom razdoblju kreativni lider Discipline, Dušan Kojić Koja.

I Think I See My Self On CCTV“ je prvi album iz takozvane londonske trilogije, originalno objavljen 1996. Pjevačica Gofie Bebe, bubnjar Pete Beat Warren i Koja kao Black Tooth snimili su dobro poznate pjesme Discipline, prepjevane na engleski jezik. “Behind Nine Hills” (“Iza 9 brda”), “Oh Why?” (“Zašto”), “I’ve Got Those Teknicolor Eyes” (“Novac neće doći”), “Do Not” (“Nemoj”), “Have You Ever Heard Of Any Other Rhythm?” (“Da li ti znaš za neki drugi ritam?“) bile su još moćnije i još furioznije, osvježene neumoljivim jungle-zvukom i moćnim soul-blues glasom.

Heavy Bass Blues“ Disciplin A Kitschme objavila je dvije godine kasnije. Stavljen je još veći akcenat na Kojinu virtuoznost, djelimično se album i dalje oslanja na prepjeve poznatih Disciplininih pjesama uz nekoliko novih. Bend zvuči superiorno, usvirano i eksplozivno. Bas, bubanj i glas na djelu! Kao uspješne, izdvojile su se teme “Ain’t No Reason”, “Tobacco Road” (obrada The Nashville Teens), “High-Temperature Man” (“Čovek sa visokom temperaturom”), “Heavy Bass Blues” a posebno mlesto imala je „Buka u modi“ odnosno “Noize In Fashion”.

Refresh Your Senses, NOW!“ izašao je početkom novog milenijuma. Disciplin A Kitschme je imala novog bubnjara, tada vrlo mladog Will Parkera. Na završnom izdanju trilogije Koja se pozabavio tehnološkim napretkom, novom eksploatacijom i njenom ekspanizijom koja nimalo nije bila naivna. Svijet je dobijao obrise kolektivne paranoje i na ”Refresh Your Senses, NOW!“ Disciplin A Kitschme je hrabro zavirila u mračne dubine novoosvojenog – cyber univerzuma. Prizor nije bio prijatan.

”Taj album je otišao u neku svoju sobicu. Bio je mračan i drugačije produkcijski postavljen,“ prisjeća se Koja, “predstavljao je i neku vrstu rezignacije. Mislim da se ni dan-danas nije desio bend poput Disciplin A Kitschme koji je toliko snažno i na tako radikalan način pristupio sviranju dance muzike na bas gitari i bubnju.“

Trilogija je, sasvim je sigurno, ultimativni zvučni zapis jednog vremena, najproduktivnija faza rada najrevolucionarnijeg benda koji je ovaj prostor imao u muzičkom smislu.

Utoliko je izdanje albuma na LP pločama veliki i muzički, i sociološko-kulturološki događaj.