Dick Dale (Getty Images)

Umro Dick Dale, izumitelj surf-rocka i ‘Kralj surf gitare’

Muzika - svijet Show Time

Legendarni gitarista, koji je praktično izumio surf-rock i bio inspiracija za različite bendove, od The Beach Boysa do Eddieja Van Halena, preminuo je 16. 3. u svojoj 81. godini.

Pod uplivom roditelja, oca porijeklom iz Libije i majke Poljakinje, Dick Dale je odrastao slušajući folk muziku Bliskog istoka i Istočne Evrope, na čemu počiva njegova inspiracija za stvaranje svog jedinstvenog gitarskog stila.

Živeći u Kaliforniji, imao je dvije strasti – surfanje i sviranje gitare. Spoj tih hobija kulminirao je 1961. godine, kada je snimio “Let’s Go Trippin'”, prvi surf-rock instrumental ikada. 

 

Slijedio je instrumental “Miserlou” (koji je Tarantino uvrstio u svoj slavni film Pulp Fiction), tema zasnovana na bliskoistočnom folku, a onda 1962. godine i njegov debitantski album Surfers’ Choice, kojim je stvorio instrumentalni temelj za kalifornijsku grupu The Beach Boys, koja potkraj iste godine objavljuje svoj album prvijenac Surfin’ Safari i tako će jedan lokalni izraz uskoro prerasti u nacionalni.

Iako je, poslije šest objavljenih albuma, 1965. godine odustao od snimanja (vratio mu se tek ’83. i objavio još pet albuma), Dale je imao veliki uticaj na razvoj električne gitare kroz blisku vezu sa Leom Fenderom, koji je progresivno dodavao snagu pojačalima kako bi zadovoljio njegove potrebe.

U jednom iuntervjuu, 2015. godine, otkrio je da ima velike zdravstvene probleme, ali ono što je dodao otkriva szuštinu onoga što u sebi nosi svaki strastan muzičar:

“Kada izađem na pozornicu, svake noći sam u velikim bolovima”, rekao je tada Dale. “Ali kroz borilačke vještine naučio sam da vodim i nosim se sa bolom. Sada sviram jače nego ikada, i iskreno, kad izađem na pozornicu, stisnem svoj prekidač i prokunem svoju bol – izlazi iz mog tijela, moram obaviti posao!”