Apel iz Srebrenice rokerima regiona, ili – ima li rock snagu kakvu nema politika?

Brbljaonica Muzika BiH Show Time

Srebrenica je i dalje ‘najslavnija’ zabit planete. A u njoj mrvica rokera, koji žele vjerovati kako je moguće oplemeniti svakodnevicu ono malo mladih što su ostali u gradiću tragične prošlosti. Je li u pitanju još jedna rock utopija ili upravo rock može učiniti više nego proračunata politika?

Na Facebook stranici ”Srebrenica Wave”, grupe koja se bavi isključivo predstavljanjem aktivnosti mladih i ambicijama da njihovu svakodnevicu učini podnošljivijom, te organizira istoimeni festival, objavljen je apel upućen svim ‘rokerima dobre volje’ u regionu.

”Pozdrav svima iz Srebrenice. Za one koji ne znaju, malo da pojasnimo: u gradu koji nema pekaru i mesnicu, a ima najteži teret prošlosti u novijoj historiji Evrope, ostalo je oko 500 stanovnika, a od tog maksimalno 100 mladih, a i oni odlaze svakodnevno. Smatramo, ako se brzo ne reaguje, da će sljedeće zime grad ostati prazan bukvalno. Tad nam više pomoć neće trebati.

Mi u tom gradu smo započeli rekonstrukciju najmodernijeg kulturnog centra u regiji koji će stalno biti ispunjen sadržajima za sve uzraste i imena. Nešto smo uspjeli, ali nismo koliko smo željeli. Nismo toliko podrške dobili. Mi radimo nemoguću misiju upravo sad i ponestaje nam snage jer su uslovi života ovdje surovi. Praznina odzvanja gradom. Pokucali smo na mnoga vrata, ali podrške za Srebrenicu više nema. Smatraju svi da su uradili svoj posao ovdje, a posao nije još ni započet.”

Poslije ovog uvoda, ekipa Srebrenica Wave opisuje napore koje ulaže da muzičke, filmske, teatarske i druge programe priređuje konstantno, a ne samo u festivalskom julu mjesecu.

Srebrenica Wave koncert stage

Zahvaljujući projektu holandskog grada Tilburg, uspjeli su nabaviti skromnu rasvjetu, dok su godinu dana na raspolagnju imali besplatni razglas, koji su morali vratiti. Obzirom da se svi programi rade bez naplaćivanja ulaznica, Srebrenica Wave nema mogućnost niti da opremu iznajmi, niti da kupi vlastitu.

”Mi smo opeterećeni sa sadašnjošću. Nema ni prošlosti ni budućnosti kada se sadašnjost gubi”, pišu aktivisti Srebrenica Wave grupe i dodaju ”Nije dovoljno suosjećati sa nama na internetu, treba doći i uraditi nešto konkretno”.

Zbog toga upućuju poziv svim umjetnicima da dođu i nastupe bez honorara u Srebrenici, ”da svojim nastupom vrate nadu da će možda opet nekad biti normalan život u ovom gradu”.

Ima li rock takvu snagu? Kako god, sigurno vrijedi pokušati, jer to jeste suština muzike općenito.

Integralni tekst možete pročitati ovdje, a oni iz rokerske zajednice, koji će prihvatiti izazov pokušaja, ekipu Srebrenica Wave mogu kontaktirati na njihovoj stranici.

Srebrenica Wave ekipa