Carlos_Santana_photo_Marylene_Eytier_UniversalMusic

Santana: Moje mistično spiritualno iskustvo sa Mona Lisom

Muzika - svijet Show Time

Danas se pojavio EP ”In Search of Mona Lisa” 71-godišnjeg Carlosa Santane s tri pjesme posvećene slavnom slikarskom djelu Leonarda da Vincija, a inspiracija za njihov nastanak dogodila se nakon neobičnog duhovnog doživljaja autora.

U svim godinama u kojima je ikona gitare nastupao u Parizu, nikada nije bio u Louvreu, ali je u okviru nedavne turneje odlučio otići u muzej sa svojom suprugom, bubnjaricom Cindy Blackman Santana.

Trebao je samo jedan pogled u neumoljive oči Mona Lise da Santana osjeti kako se događa nešto čudno i moćno. Kako se sjeća: “Čuo sam je kako mi govori: Zdravo. Bilo je zapanjujuće, i nisam znao šta da kažem, pa sam samo rekao ‘Zdravo’. I onda je rekla – Sećaš li se mene? Kada smo bili ljubavnici u nekom drugom vremenu? Bilo je to najnevjerovatnije iskustvo i, na neki način, bilo je savršeno’’.

Mjesecima kasnije, priča Santana, kada se probudio iz sna, stihovi za ono što će postati pjesme ‘’U potrazi za Mona Lisom’’ i ‘’Sjećaš li se mene’’ odjednom su bili u potpunosti oblikovani u njegovom umu. “To je bilo prvi put u životu da sam se probudio i stihovi bili tu na opipljiv način”, otkriva on. “Mogao sam samo da ih zgrabim i napišem pjesme.”

Na jednako senzibilan način na koji je Mona Lisa pitala ‘Sjećaš li se mene’, Santana započinje istoimenu pjesmu upečatljivim zvukom gitare i kada se bend pojavi u gracioznom afro-kubanskom grooveu (zahvaljujući Cindy na bubnjevima, sa Karlom Peracom na udaraljkama), Santana svira neka od svojih najlepših sola – njegove vodeće linije su peckanje, plač i senzualnost – prije nego što pjevači Andy Vargas i Ray Greene preuzmu posao.

Zanimljivo je da je pjesma, koju su Santana i njegov bend snimali sa Rickom Rubinom u njegovom renomiranom producentskom Shangri-la studiju u Malibuu, snimljena od prve.

“Miles Davis i Bob Dylan uvijek su govorili da je prvi take najbolji i moram se složiti”, kaže Santana. ‘’Možete čuti nevinost u muzici, a to trenutno nedostaje na ovoj planeti.”

Spomenimo još da se ove 2019. obilježavanja 50. godišnjica legendarnog rock festivala Woodstock i Santana je ranije otkrio da je razgovarao sa njegovim suosnivačem Michaelom Langom o planovima za veliku proslavu te mogućem svom nastupu, budući da je bend Santana bio jedan među najzapaženijim trenucima Woodstocka.