Serija Uspjeh

Prvi mogući svjetski uspjeh prve domaće HBO serije ‘Uspjeh’

Film & Foto & TV Show Time

Prva domaća HBO serija ”Uspjeh”, u režiji Oscarom nagrađenog Danisa Tanovića, prati troje potpunih neznanaca koje povezuje nesretan slijed događaja, kad pokušaju pomoći žrtvi nasilja.

Već činjenica da iza ovog projekta stoji HBO, dovoljna je da zaintrigirira. Kada tome dodate da je u pitanju zaista dobro napravljena domaća kriminalistička serija, nema niti jednog razloga da se ne udubite u svih šest epizoda, kao hipnotizirani ponavljajući mantru “Konačno smo postali svijet”…

Scenario koji je napisao Marjan Alčevski pobijedio je među 446 pristiglih radova na konkursu “HBO First Draft“, raspisanom za seriju čija bi se radnja dešavala na području Adria regije. Bilo je to prvi put da HBO organizira nešto slično, pa je razumljivo što je njihova inicijativa pobudila ogromno interesovanje. I, eto, prije tri dana imali smo priliku da se uvjerimo u to šta je urađeno. I, mora se reći – kapa dolje!

Četvoro ljudi iz različitih socijalnih miljea, igrom sudbine, budu upleteni u ubistvo sina lokalnog “kontroverznog novokomponiranog biznismena”. Jedan od njih je poznati arhitekta, koji treba da bude glavni u predstojećem velebnom, ali takođe kontroverznom građevinskom poduhvatu “spuštanja grada Zagreba na rijeku”, drugi je momak koji očekuje da ga svakog trenutka sa ženom i bolesnim djetetom istjeraju iz stana, jer nema više novca da banci otplaćuje rate, treća osoba je službenica inkriminirane banke u neuspješnom braku s mužem ovisnikom o klađenju, dok je četvrta drčna i seksualno (pre)slobodna provokativna tinejdžerica, ljubavnica mafijaškog sina.

Dakle – ubistvo! I, posljedice. Tu je, onda, i uporna inspektorica, opterećena i smrću svoje sestre-bliznakinje, za koju krivi “još većeg kontroverznog biznismena”, koji i stoji iza zagrebačkih novogradnji, ali možda i iza spomenutog “glavnog” ubistva?

Može li se istina sakriti? Ili ponovo napisati?

Snimljeno je šest epizoda serije, i, mada se priča čini zaokruženom, postignut je efekat neophodan kod uspješnih serija – čini se da tu ima mjesta za dodatak! Jer, ne samo da se s nestrpljenjem očekuje prelaz između jedne epizode u drugu, već se čini da i nakon šeste odgledane, jednostavno, može još!

Ne znam da li producenti namjeravaju snimati i drugu sezonu, ali štofa ima. Ne, kao, recimo, u srpskom krimi-pandanu ”Ubice mog oca”, već mnogo više kao u varijanti skandinavske serije ”Bron/Broen”. Dakle, jednoj visokostiliziranoj seriji, koja neće gubiti sa narednim sezonama, nego će svakom novom epizodom doprinijeti cjelokupnom utisku o postignutoj vrijednosti.

Ono, dakle, što ”Uspjeh” čini za stepenicu boljim jeste baš ta “patina” svojstvena za produkciju koja ju je proizvela, ali i psihološka isprofiliranost likova kojim dominira scenario. Jedina zamjerka bila bi što sudbine nekih od njih nisu objašnjene do kraja, ali to baš i može biti prednost pred moguću drugu sezonu.

S prvom standard je postignut, valja ga dograđivati…

Glavne uloge u seriji “Uspjeh” ostvarili su Marija Škaričić, Uliks Fehmiu, Iva Mihalić, Toni Gojanović i Tara Thaller. U ostalim ulogama pojavljuju se Mislav Čavajda, Nikša Butijer, Bojan Navojec, Barbara Vicković, Miran Kurspahić, Tihana Lazović, Vilim Matula, Đorđe Kukuljica, Dajana Čuljak, Diana Vidušin, Filip Mayer, Damir Poljičak, Tena Gajski, Mladen Kovačić, Pavle Matuško, Matija Kačan, Dora Perojević i drugi.

Izvršni producenti serije su Steve Matthews i Johnathan Young (HBO Europe), a producenti Ana Balentović (HBO Adria), Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi Plan), dok je supervizorica produkcije Emma Turner.

Emitiranje serije je počelo 6. januara na kanalima HBO, a istog dana je svih šest epizoda istovremeno bilo dostupno gledateljima na HBO GO-u.

Izvor: Titlovi.com