OMOTI 20 IZABRANIH

Glas.ba: 20 posebnih albuma iz regionalne produkcije 2018.

Muzika - regija Muzika - svijet Show Time

OMOTI 20 IZABRANIH

Jonathan ”To Hold”

Četiri godine poslije diskografskog debija, novi album riječkog indie rock benda Jonathan kompletirao je dvodijelni projekt ”To Love…” i ”…Or To Hold”, za koji su dobili nepodijeljene pohvale kao njihovo najbolje izdanje i jedno od regionalno najboljih u 2018. ”Heaven” sa prvog i ”I Don’t Mind” sa nastavka dovoljne su ilustracije za česte tvrdnje da bend ima ozbiljan internacionalni potencijal. Najmanje to, ipak, zavisi od njih i njihovog iznimno dobrog materijala i odličnih live nastupa, pa se nećemo time baviti, ali domaćoj publici, onima koji još nisu upoznati s njihovim radom naglašavamo da je Jonathan jedna od najupečatljivijih novih pojava alter rock scene.

Kralj Čačka ”Spusti svetlost na put”

Prvi album Kralja Čačka (Nenada Marića) dočekan je hvalospjevima, a njegove sjetne, lirične, pomalo darkerski obojene pjesme dovele su do euforičnih tvrdnji da je on nova inkarnacija na tragu Rundeka i Waitsa, što često može biti neizdrživi balast. Zbog toga je uvijek drugi album presudan. On otkriva snagu autora i koliku dozu autentičnosti ima. U najkraćem, ”Spusti svetlost na put” je korak dalje koji pokazuje da se Kralj Čačka razvija i da, što je važnije, još nije sve rekao.

Letu štuke ”Topla voda”

Letu štuke su na svoj način slična priča prethodnoj. S istoimenim prvijencem su 2005. postali otkrovenje godine u alternativnom rocku, prvenstveno oduševljavajući minimalizmom u aranžmanima kroz koje se provlačila nevjerovatna tinjajuća energija. Dakle, i u njihovom slučaju su drugi iz 2008. i treći iz 2011. imali (uspješnu) ulogu potvrde autorske kreativnosti njihovog frontmena Dine Šarana. Mudrom se može ocijeniti odluka o dvostrukom produžavanja dinamike objavljivanja novog albuma i to je jedan od razloga da i četvrti album ima preopoznatljivu poetiku i muzičku snagu (osim, subjektivno, nepotrebne trendovske epizode sa Dubiozom).

Mary May ”Things You Can`t Put Your Finger On”

Bez markice izdavačke kuće i bez agresivnog PR-a, zagrebačka alter rock kantautorica Mary May na svom You Tube kanalu objavljivala je pjesmu za pjesmom koje su polagano pronalazile put do slušatelja. A svaka od njih grmi, zapisali smo u najavi albuma i dodali – toliko nebrušene energije i sklada u pjesmama koje traju samo dva ili tri minuta dugo se nije čulo na ovoj sceni. Mary je jedan od događaja godine i ni riječ dodatka poslije izlaska debija nije potrebna.

Seven That Spells ”Omega”

Zagrebački prog rock alternativci Seven That Spells su ”Omegu” izdali početkom 2018. kao završnicu trilogije ”The Death And Resurrection Of Krautrock”, koju su uobličavali nešto manje od 10 godina, a kroz to vrijeme odsvirali su preko 500 koncerata po cijelom svijetu, uključujući nastupe na prestižnim festivalima. Internacionalno djelovanje, uz potporu stranih koncertnih agencija i labela, učinili su Seven poznatijim vani nego na ovim prostorima. Poslušajte jednu od 10 ili 20-minutnih brilijantnih kraut rock tema i samo će vam se kazati zašto.

Organizam “Intergalaktički cirkus”

Rock eklektika beogradskog benda Organizam zvuči otprilike kao što bi zvučali beogradski novovalci iz ranih osamdesetih da su nastali ovih godina, pod uplivom milenijumskog stila življenja. Muzika im je prštava, vokal kristalan i daleko su od komercijalnosti, iako na svom prvom albumu imaju nekoliko brojeva koji se uslovno mogu nazvati hitovi. Zanimljiv bend i zanimljivo izdanje.

Rezerve “Ravno u zamku”

Rock iz Makarske. Nikad življa i šarolikija scena u Dalmaciji. Nakon preslušavanja debija Rezervi, dojam je da su uradili ugodan, slušljiv album u prirodnom duhu koji ih je formirao s najboljim iz naslijeđa mediteranske pop i rock razigranosti. Pjesme su nepretenciozne, bend nije istraživački, nego je samo odlično složio jednostavan i šarmantan pop-rock album i puno je onih koji su upali ‘ravno u zamku’.

Turisti “Levo ili desno”

S naslijeđem sviračkog iskustva u grupama Seine, Lollobrigida, Dol, Zemlja gruva, Straigth Mickey And The Boyz i Škrtice, beogradski muzičar Boško Mijušković je s bratom Nikolom formirao novi sastav Turisti i svoj prvi album uradili su kombinirajući analogne instrumente i digitalni zvuk. Slikovito, pomiješali su (ljevičarsku) progresiju i (desničarski) konzervatizam, a rezultat je electro boogie psychedelia i album koji ima dovoljno dobrih trenutaka da ga izdvojimo među 20 koji odskaču.

Tyger Lamb ”Born into This”

Mladi art rock sastav iz Zagreba na svom je prvijencu izmiješao surf rock, blues, soul, psihodeliju, dub, što bi se, ako ništa od njih ne poslušate, moglo učiniti prepretencioznim košmarom, ali već poslije prvog broja morate osjetiti ‘ono nešto’, teško opisivo, što će vas uvući u magiju četiri srodne duše. Nad pjesmama, ipak, lebdi glas pjevačice Martine Burulic. Iz naše recenzije albuma: U njenoj strasti se čuju duboki tragovi najboljih trenutaka iz istorije bluesa i soula koje je prilagodila svojoj vokaciji i svjedno je li eksplozivna (kao u ”Dirty Water”, u stilu jedne Beth Hart recimo) ili sanjarski pritajena (kao u većini pjesama), imamo novo pjevačko ime koje možemo odmah svrstati u vrh. Ako bismo baš morali odabrati debitanta godine u regionu, naš glas ima Tyger Lamb.

Vojko V (Vojko Vrućina) “Vojko”

Vrati se na epizodu ‘Edo Maajka’. Ono što je on prije dvadesetak godina učinio svojim prirođenim bosanskim šarmom danas radi reper iz Splita – svojim prirođenim dalmatinskim šarmom. Nisu zalud najbliskiji rođaci u satiri Top lista nadrealista i Feral Tribune. Vojko je bijesan, ljut, nabrijan, pravo zajeban i konačno opet neko prostodušno drag. Ili vrag, ko će ga znati. Reperski trenutak godine, u svakom slučaju.