OMOTI 20 IZABRANIH

Glas.ba: 20 posebnih albuma iz regionalne produkcije 2018.

Muzika - regija Muzika - svijet Show Time

Najzanimljiviji i apsolutno najvrijedniji aspekt ovog izbora glasi – od 20 probranih, čak polovinu čine debitantska ostvarenja, čime je puno rečeno o prošlogodišnjoj domaćoj rock & all produkciji.

Sljedeći, skoro jednako indikativan podatak je da četvrtina najatraktivnijih albuma stiže iz (muzičke) provincije!

Prošlogodišnju probranu regionalnu produkciju u našem izboru označila su i tri albuma koji se mogu kategorizirati među ‘zapažene povratnike’, te polovina onih koji donose alternativni zvuk.

Sva tri ova pokazatelja daju sliku uravnoteženosti modernog/istraživačkog i tradicije, debitanata i veterana, te sve ozbiljnijeg brisanja granica između muzičkih metropola i provincije, i to ne samo kada su u pitanju ostvarenja koja se biraju među istaknuta, nego i u cijeloj produkciji, a to joj onda daje atribut vrlo ozbiljne i vrlo perpektivne.

Naglasimo još dva detalja – među naših 20 samo su dva hip hop/rap izdanja u vrijeme kada oni dominiraju u svijetu, a još je netipičnije da su tu 4 albuma u kojima blues ima dominantnu ili važnu ulogu, što je zanimljivo budući da je ovaj žanr kod nas, s jedne strane, daleko od komercijalne uspješnosti i masovnije publike, a istovremeno u sve većoj ekspanziji.

Na kraju, zapazili ste da ne koristimo oznaku ‘najbolji’, nego probrani albumi.

Zašto? Toliko je različitih mirisa, boja i ukusa među njima da se jedino smislenim čini staviti ih u zajedničku grupu ostvarenja koja povezuje jedna nit – svaki nosi svoju dozu uzbudljivog kreativnog trenutka. Neki više i neki manje, dakako, ali dovoljno intrigantno da ostanu upisani kao probrani.

Za veličinu muzičkog tržišta BiH, Hrvatske i Srbije, dvadeset izbranih albuma se čini adekvatnim brojem za izbor, no makar ‘special mention’ zaslužuju i izdanja Mile Kekin ”Kuća bez krova”, Them Moose Rush “Don’t Pick Your Noise”, Bebe Na Vole “Hate Is a Wonderful Thing”, E Play “Sloboda”, Silente “Malo magle, malo mjesečine”, Nikola Pejaković Kolja ”4 prsta” i dva albuma koji otvaraju novo poglavlje modernog, višeslojno struktuiranog domaćeg popa, Luce ”Susret” i Tonka ”Važne stvari”.

A sada – spektakl! Izabrani, poredani abecedno.