Manifestacija Jedne noci u decembru

Sarajevo s ljubavlju Kemalu Montenu

Muzika BiH Show Time

Kemal Monteno, najveći sarajevski pop kantautor, prije 42 godine snimio je pjesmu ”Sarajevo ljubavi moja” i rodni grad mu uzvraća ljubav simboličnom manifestacijom kojom obilježava 70 godina od rođenja slavnog autora.

Po ideji Amine Abdičević, kustosice sarajevskog Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti, u jednoj od najprometnijih sarajevskih ulica, u Štrosmajerovoj, otvorena je manifestacija u počast Kemalu Montenu, nazvana simbolično po njegovom prvom velikom hit singlu “Jedne noći u decembru” (1971.).

Osnovu ideje čini multimedijalna izložba kojom se predstavlja bogata muzička zaostavština Kemala Montena. Postavku je otvorio Alija Hafizović, istaknuti karikaturista i likovni umjetnik, a u svijetu muzike poznat kao prvi pjevač u ranoj postavi Indexa, te autor stihova za neke sarajevske izvođače, među kojima je najpoznatija ”Sarajevo ljubavi moja” upravo za Kemala Montena.

Tokom trajanja manifestacije prolaznici će u Štrosmajerovoj ulici slušati audio zapise Montenovih pjesama, a na maloj sceni će se priređivati muzički programu posvećeni kantautoru koji je jedan od zaštitnih muzičkih znakova Sarajeva.

Fotografije: Fokus

jedne-noci-u-decembru-izlozba