merlin-nova-godina

Igra rokenrol cela Jugoslavija – gradski programi za Novu godinu u regionu

Muzika - regija Muzika BiH Show Time

Masovna novogodišnja okupljanja na gradskim trgovima imaju, među ostalim, turističke ambicije, a već par godina u tom smislu su najagilniji Crnogorci, posebno u Kotoru, koji ima najreprezentativniji rock and roll program.

Evo sažetog pregleda novogodišnje muzičke ponude po regionu.

Bosna i Hercegovina

SarajevoGlavni grad BiH će imati uvodnu rock feštu, 29. 12., kada će u Skenderiji svirati Zabranjeno pušenje bez naplaćivanja ulaznica. Za doček Nove godine angažiran je Hari Mata Hari, a 1. 1. 2019. svira Bombaj štampa.

MostarZimski grad u Mostaru će za doček ponuditi mostarskog DJ-a Endyja, pa koncert grupe S.A.R.S. i, kao centralni sadržaj, grupu Zabranjeno pušenje, poslije kojeg nastupa mostarski bend Dobre vibracije.

Banja LukaU Banja Luci već godinama imaju recept pola folk – pola pop. Ove godine u najluđu noć Banjalučane će iz ove druge kategorije uvesti Željko Samardžić, a 1. 1. pjeva Željko Joksimović.

TuzlaNa glavnom gradskom trgu u Tuzli za uvod obećavaju raznolik program, a glavni večernji čine lokalni TNT Band, FM Jam ekipa koju će predvoditi Frenkie, te Plavi orkestar.

ZenicaNovogodišnja fešta u Zenici ima dvije večeri: u nedjelju 30. decembra na velikoj bini pored Ledengrada nastupa Crvena jabuka, a u najluđoj noći predviđen je mješoviti program folk pjevača Enesa Begovića te rock pjevača Amela i Kiceta uz bend. Pored toga, Ledengrad će od sredine mjeseca ponuditi niz muzičkih događaja na manjoj bini.

Bihać – U periodu od 1. decembra 2018. do 1. januara 2019. godine u ovom gradu traje “Bihaćka zimska priča”, čiji glavni sadržaj 31. 12. čini koncert mostarske reggae grupe Zoster.

Studengrad u Zenici

Hrvatska

DubrovnikDubrovnik za sugrađane i turiste cijeli decembar priređuje prigodne koncerte, a u završnici će, 29. 12. na Stradunu, nastupiti atraktivni The Gypsy Kings, 30. 12. svira Opća opasnost, dok će u novu Dubrovčane uvesti vodeći hrvatski izvođači Nina Badrić i Toni Cetinski.

Split – Tradicionalno se i u Splitu tokom cijelog mjeseca u središtu grada događaju adventski programi, a u Novu godinu će Splićani i turiste uvesti Jasmin Stavros sa bendom te grupa Magazin.

Zadar – Novu, 2019. godinu Zadrani i njihovi posjetitelji opet će moći dočekati na više lokacija u središtu grada, a centralni program 31. 12. događa se na na Narodnom trgu već od 11 sati, dok će u večernjem terminu publiku zabavljati grupa Forum te Neno Belan i Fiumensi.

RijekaDoček na Korzu svake godine okupi veliki broj ljudi, a ovaj put će ih zabavljati grupe Nord, Fit i Whitehads te reper Vojko V, dok za doček na Trsatskoj gradini još nije objavljen program.

Pula – Novogodišnji program čine Gustafi, The Night Express i Crvena jabuka.

Poreč – Poreč svoj gradski program dočeka Nove godine temelji na pop zvijezdi Zdravku Čoliću.

Zagreb se godinama diči jednim od najatraktivnijih i najposjećenijih svakodnevnih adventskih programa na gotovo svim lokacijama u središtu i više na njima nego na dočeku Nove godine ostvaruje značajne turističke rezultate. Slijedom toga, još nije objavlčjen program za doček Nove godine na centralnom trgu.

Srbija

Beograd – Glavni program za doček Nove godine u metrolopi Srbije traje tri dana.

Tako će 30. decembra ispred Doma Narodne skuštine nastupati di-džejevi, te Rudimental, S.A.R.S. i Stereo MC’s.

Doček 31. decembra je osmišljen kao program za najviše publike, pa će na istom trgu nastupiti Haris Džinović, Saša Kovačević, Dejan Petrović Big Bend, te za finiš Bajaga i Instruktori.

Prvoga dana 2019. u 14 sati na rasporedu je koncert klasične muzike, a zatim nastupaju Rasta, Gramofondžije, Senidah i Disciples.

Novi Sad – Za doček Nove godine na Trgu slobode u Novom Sadu prvo će nastupiti dr Nele Karajlić, potom Robert Pešut poznatiji kao Magnifico i na kraju ruski dvojac poznat po hitu ”Don’t be so shy”, Filatov i Karas.

U Nišu još nisu objavili program za gradski doček, dok ga u Kragujevcu neće ni biti, a za Čačane će 31. 12. svirati YU grupa.

Beograd, docek nove godine

Crna Gora

Kako smo u uvodu naveli, Crnogorci i ove godine priređuju najambicioznije muzičke programe za dočeg Nove godine.

Tako će na Trgu ispred Starog grada u Budvi 31. 12. nastupiti regionalna pop zvijezda Dino Merlin, a 1. januara Akademija, Partibrejkersi i Van Gogh.

Bar – za 31. decembar najavljeni su Akademija i Sergej Ćetković, a za 1. januar grupa Perper, pa Plavi orkestar.

U Herceg Novom 31. decembra svira Riblja čorba i sutradan publiku zabavlja Sergej Ćetković, a u Tivtu je za doček najavljen tribute bend ABBA te Željko Joksimović.

Kotor se i ranije isticao sa rock programom, te ove godine ima neke reprezentativne izvođače iz regiona: 31. decembra u ovom gradu sviraju Bombaj štampa, M.O.R.T, Damir Urban i Darko Rundek, a 1. januara Four Blues Driver, Galija, Psihomodo Pop i Autogeni trening.

Za kraj i predviđanje meteorologa – zadnji dani decembra i početak naredne godine ne bi trebalo donijeti velike hladnoće, uglavnom se očekuju temperature oko nule, a ni ozbiljnije padavine se ne očekuju.

vatromet