Kralj Čačka (i već pomalo šire) – sve jača svjetlost obasjava mu put!

Muzika - regija Show Time

Kralj Čačka (i već pomalo šire) – sve jača svjetlost obasjava njegov put!

Dvije godine poslije izlaska debitantskog albuma “Zemlja snova”, Kralj Čačka je objavio drugi studijski album ”Spusti svetlost na put” i ljestvicu podigao na viši nivo.

Iako je izdavač novog albuma Pop Depresija, nova zbirka pjesama Kralja Čačka ima vedriju melodijsku liniju, premda su teme o kojima pjeva i dalje vrlo ozbiljne, poput stihova u naslovnom broju: Ostao sam sam, prijatelja nemam, nazad ne mogu, napred da idem moram, daj mi snage da izdržim do početka, ovde je mračno i spusti svetlost na put.

Čačanski autor sa beogradskom adresom, Nenad Marić alias Kralj Čačka, poslije prvog albuma je opisan kao ‘srpski Tom Waits’, što može biti prihvaćeno kao približan opis njegovih pjesama, ali je još više teret koji nosi.

U novoj zbirci od 12 pjesama, što su nastajale u relativno dužem razdoblju i par njih u ovoj godini, ta nametnuta waitsovska paralela ponegdje još izbija, no glavni je dojam da se Kralj Čačka sve jače opire poređenju i jasnije pokazuje svoj vlastiti muzički pečat. Drugim riječima, više se odmaknuo od ‘uzora’ koji mu je pripisan.

Na prvo slušanje album je raskošan i raznolik, sa naglašenijim blues raspoloženjem, naročito u jako dobrom uvodnom broju ”2 minuta sreće, 3 minuta smisla”, koji – ako ćemo već porediti – zvuči kao nešto što bi napisao Goran Bare.

Pečat cijelom 46-minutnom materijalu daje sjajna muzička ekipa, Kralj Čačka (vokal, akustična gitara, klavir, udaraljke), Marko Marić (klavir, elelktrične gitare, vibrafon, udaraljke, bubanj, prateći vokal), Miladin Stojković (kontrabas), Marko Benini (bubanj), Filip Tančić (bubanj, prateći vokal) i Ljuba Paunić (tenor saksofon), a odličan posao su obavili snimatelj Uroš Milkić i braća Marić kao producenti.

Račun molim, sve što sam popio duplo sam platio, i odvezao sam pertle i pustio da me nose… dok se ne setim ko sam, sad će po betonu moja senka da vesla na putu za velikim sivim gradom, pjeva Kralj Čačka.

Ako je na tom njegovom ‘prikradanju’ prvi album ocijenjen osvježavajućim, novi materijal je intrigantniji i zaslužuje detaljniju analizu (u prikazu koji uskoro slijedi), jer vjerujemo da Kralj Čačka otvara svoj (već prilično obasjani) put da bude Kralj Balkana.

Od 23. novembra “Spusti svetlost na put” je dostupan je na bandcampu i na Youtube kanalu Kralja Čačka, a od polovine idućeg mjeseca će se pojaviti na CD-u, te svim glavnim digitalnim platformama.

Već je zakazan i prvi promotivni koncert albuma, u petak 30. 11. u Domu omladine Beograda.