Time

Vijest dana: poslije 40 godina s novim albumom vraća se Tihomir Pop Asanović

Muzika - regija Show Time

S grupama Time, September i Jugoslovenska pop selekcija činio je jedan od kamena temeljaca domaćeg rocka. I sad, poslije ogromne pauze, okupio je druge legende, predvođene Stefanovskim i Točkom, na povratničkom albumu koji će se uskoro pojaviti.

U ljeto 1972. Jugoton je objavio istoimeni prvi album grupe Time, po nepodijeljenim ocjenama jedan od nekoliko najpresudnijih i najvećih rock naslova u bivšoj državi.

Klasike ovog izdanja, ”Istina mašina”, ”Pjesma No. 3”, ”Za koji život treba da se rodim”, ”Kralj alkohol” i ”Hegedupa upa”, svojim Hammond orguljama obojio je originalni klavijaturista benda, Tihomir Pop Asanović, čiju veličinu je, godinu poslije, prepoznao i internacionalni muzički svijet, proglašavajući ga jednim od najboljih jazz orguljaša kontinenta.

Sklonost ka jazz-rocku motivirala ga je da 1974. objavi i solistički album ”Majko zemljo”, na kojem okuplja vrhunsku ekipu pjevača (Dado Topić, Janez Bončina, Josipa Lisac) i instrumentalista (Dragi Jelić, Ratko Divjak, Mario Mavrin, Ozren Depolo, Peco Petej i dr.), a dvije godine poslije i album ”Pop”.

U međuvremenu je sa Jugoslovenskom pop selekcijom, koju je predvodio s gitaristom Vedranom Božićem, 1975. snimio neobični pop-rock album ”Slatka Lola (najljepše pjesme Đorđa Novkovića)”, sudjelovao u snimanju albuma ”Time II”, te sa Janezom Bončinom formirao novu fusion jazz-rock grupu September.

Ovaj sastav je snimio dva albuma, ”Zadnja avantura” (1976.) i ”Domovina moja” (1979.), da bi se onda dogodilo nešto neobično – jedan od najistaknutijih muzičara u zemlji povukao se sa scene bez ikakvih pojašnjenja, vrlo rijetko se pojavljujući na nekim homage koncertima grupe Time (naslovna fotografija).

Četrdesetak godina poslije, Croatia Records objavljuje vijest sa daškom senzacije, makar za generaciju koja pamti i one koji poznaju rock korijene ovih prostora: Tihomir Pop Asanović se vraća s novim albumom.

Za sada se otkriva samo informacija da je veliki klavijaturista za potrebe snimanja okupio brojne druge velikane, među kojima su Vlatko Stefanovski, Radomir Mihajlović Točak, Dragan Jelić, Davor Črnigoj, Primož Grašič, Aki Rahimovski, Vlado Janevski, Karolina Gočeva, Janez Bončina, Sabrina Hebiri i drugi, te da rade pod vodstvom jednog od najvećih producenata naših prostora Duška Mandića.

Kao uvod u djelo koje valja s posebnom znatiželjom očekivati, Croatia Records je objavila CD i vinilna reizdanja Asanovićevih albuma “Majko zemljo” i “Pop”, što će biti odličan podsjetnik starijoj generaciji i ”uvod u Popa Asanovića” za ovu današnju.

Tihomir Pop Asanović-Majko zemljo - Pop

Post Scriptum…

Za manje od mjesec dana obilježava se famozni, krucijalni jubilej rocka ovih prostora – 50 godina od izlaska prvog rock albuma u bivšoj Jugoslaviji, “Naši dani” Grupe 220.

Uz autorski pečat njenog lidera Drage Mlinarca, ploča je označila početak vremena u kojem će domaći rock napokon početi dobijati ravnopravan status sa dotadašnjim manistream žanrovima, ne samo u muzičkoj industriji već i u institucionalnom smislu.

Istina, do sljedećih rock albuma će proteći skoro četiri godine, pa će 1972. ‘električari’ buknuti s novim rock LP pločama (”Time”, ”Korni grupa” i ”Dnevnik jedne ljubavi” Josipe Lisac), no upravo ta činjenica pokazuje kakvu su pionirsku ulogu ‘slamanja otpora prema rocku’ imali Mlinarec i njegov bend.

Još ne znamo u kojim će sve formama biti proslavljen taj veliki trenutak, no početak je ponudila opet Croatia Records, koja je upravo objavila i CD reizdanje albuma ”Naši dani”.

Grupa 220 Nasi dani