Mostar-Banja Luka

Banja Luka i Mostar u užem izboru za EU prijestolnicu kulture 2024.

Cooltura Saznajem

Evropska komisija objavila je u danas da su u drugi krug izbora za titulu Evropske prijestolnice kulture 2024. godine ušli Banja Luka, Mostar te norveški Bodo.

Na prijedlog tadašnje grčke ministrice kulture Meline Mercouri, ideja o Europskim gradovima kulture je začet 1985. i prvu titulu imala je Atina.

Za ovaj najprestižniji kulturni program Evropske unije tek od 2014. godine mogli su aplicirati i gradovi iz Bosne i Hercegovine, a za titulu Evropskog grada kulture 2024. kandidirali su se Banja Luka, Mostar i Srebrenica.

Na milenijumskom prijelazu čak osam gradova je imalo ulogu Evropskog grada kulture, a od 2007. redovno su to uglavnom dva, rijetko i tri, pa slijedom toga moguće je očekivati da za 2024. to bude bar jedan grad iz Bosne i Hercegovine.

Od zemalja bivše Jugoslavije, samo je Maribor 2012. godine bio grad kulture, ali u bliskoj budućnosti to će biti još dva grada – Rijeka 2020. godine i Novi Sad 2021.

Kad grad dobije naslov Evropskoga glavnog grada kulture, tokom cijele jedne godine u njemu se održavaju različite kulturne manifestacije i svi koji su to do sada bili iskoristili su titulu za preobražaj vlastite kulturne osnove, te tako izmijenili način na koji ih svijet promatra.