knjiga_70_priča

Kojih 70 albuma su donijeli prekretnicu u muzičkoj industriji na našim područjima?

Čitam Cooltura Muzika - regija

Hrvatska diskografska udruga povodom Nacionalnog dana albuma predstavlja knjigu ”70 priča o albumima” u kojoj se predstavljaju presudna albumska izdanja na našim područjima iz prethodnih 70 godina.

Muzički svijet ovu godinu obilježava kao važnu obljetnicu i slavi format muzičkog albuma koji ove jeseni ima 70. rođendan. Jubilej je značajan u planetarnoj glazbenoj industriji, pa tako i za hrvatske diskografe, koji su pod zajedničkim krovom Hrvatske diskografske udruge već proveli niz zanimljivih aktivnosti zajedno autorima, izvođačima, kritičarima i novinarima.

Dio toga je i jedinstvena knjiga koja će javnosti biti predstavljena 26. 11. u Zagrebu.

Njezin naziv je ‘’70 priča o albumima” i riječ je o simboličnom izboru 70 albuma čiji je izlazak označio važnu prekretnicu u muzičkoj industriji na našim područjima, koji je priređen uz navedeni jubilej 70 godina od prvog albumskog izdanja, a priče su napisala dva cijenjena muzička kritičara, Zlatko Gall i Hrvoje Horvat.

Kako je u predgovoru zapisao urednik knjige Siniša Škarica, sedamdeset priča o 70 longplejki nisu nikakav the best of, nego izbor ”odabranih LP-ja što su stekli najšire prepoznavanje, osvojili prestižna priznanja, rušili granice prodaje, u društvu s onima koji nisu stigli dalje od kultnog statusa ili su se ukopali na granicama žanrovskih međaša, često tek kao putokaz sretnijima i uspješnijima”.

Drugim riječima, to je samo prva od očekivanih novih knjiga o ključnim muzičkim albumskim izdanjima, kako se može tumačiti iz najave predsjednika Hrvatske diskografske udruge, Želimira Babogredca.

Naime, ‘’70 priča o albumima” je u isto vrijeme priča i o tome kako diskografija s naših područja raste iz dana u dan i može stati uz bok nekim svjetskim primjerima glazbenog izdavaštva. Dakle, ta knjiga je tek prva epizoda ideje HDU-a da ubuduće nastavi svake godine obilježavati Nacionalni dan albuma, pa mnogo više njih, stotine njih, čekaju da u budućim pričama budu predstavljeni u nekim novim tiskanim izdanjima.

Predstavljanje knjige ”70 priča o albumima” zakazano je za 26. 11. u baru Kaptol Boutique kina u Zagrebu od 18 sati. Uz autore, urednika, predsjednika HDU-a Želimira Babogredca i dopredsjednika HDU-a Branka Komljenovića, razgovoru će se pridružiti i gosti iznenađenja – izvođači čiji se albumi nalaze u knjizi.