Kizo – Nova karijera gitariste s bogatom karijerom ili još jedna usputna stanica?

Muzika - regija Show Time

Zagrebački rock gitarista Zoran Stojanović Kizo jedan je od onih muzičara sa vrlo respektabilnom dugom karijerom, ali uglavnom u sjeni i, poslije svega, objavljuje prvi autorski broj, blues pjesmu ”Zašto skitaš”.

Kizo je užem lokalnom krugu zagrebačke publike vrlo dobro poznat po jednom od najdužih angažmana kao resident i izvođač koji je čak 12 godina svaki četvrtak nastupao u kultnom zagrebačkom caffe baru Spunk, što je vjerovatno najduži angažman u bogatoj tradiciji klupske scene ovog grada.

Osnivač je nekoliko bendova, opet lokalno poznatijih, Abraxas, Housepainters i Veliki bijeli slon, koji je bio njegov prvi sastav, kao trio osnovan u proljeće 1990. i premda su snimili dva albuma (”Bilo jednom u…” i ”Ciganska lepaza”) u narednim turbulentnim godinama domet im je ostao ograničen.

Kizo Exyu show at cafe bar BB Zagreb
Kizo Exyu show at cafe bar BB Zagreb

Na velikoj sceni Kizo je pojavljuje 1996. godine, kada počinje svirati u grupi Zabranjeno pušenje te s njom radi na albumu ”Hapsi sve”.

Kao prateći muzičar multi-instrumentalista svirao je s gotovo svim estradnim zvijezdama u zemlji i regiji, a najponosniji je na suradnju s pokojnom Margitom Stefanović iz grupe EKV, te na snimanje sa Darkom Rundekom na albumu ”Apokalipso”, 1996. godine, na kojem je gitaru svirao u pet pjesama, među kojima je legendarni naslovni broj ”Apokalipso”.

Dugo godina u ‘ladici’ je Kizo imao autorsku pjesmu, koja se nigdje nije pojavljivala – sve do sada. S producentom Ivanom Provlekanovim i u formatu trojke (Kizo – gitara i vokal, Mario Kopecki – bas, Zdravko Tabain – bubanj), taj blues broj pod nazivom ”Zašto skitaš” konačno je objavljen.

 Pjesma govori o tome kako za pogrešne propuste u životu nekad ne treba kriviti samoga sebe, nego se naprosto radi o lošoj sreći i takvom čovjeku nije previše izbora ostalo u životu nego da se uzda u ono što je uz ljubav ipak najvrjednije u životu, a to je prijateljstvo”, opis je Zorana Stojanovića, što je moguća ispovijest o njegovom vlastitom (muzičkom) putu.

Radi li se o novoj karijeri 44-godišnjeg muzičara ili još jednoj usputnoj stanici, ostaje da vidimo.

Naslovna fotografija: Jovica Drobnjak