htc-exodus-1

HTC predstavlja Exodus 1, ’early access’ verziju prvog blockchain telefona na tržištu

21. vijek Tehnologija

HTC je objavio mogućnost ranog pristupa za svoj prvi blockchain telefon, uz jedinstvenu inovaciju – early access verzija uređaja može se dobiti korištenjem kripto valute (BTC ili ETH), što je prvi slučaj isključivo kripto-plaćanja u industriji.

Exodus 1 pruža premium performanse i kvalitet dizajna koji se očekuje od linije najboljih uređaja kompanije HTC i kombinuje ih sa blockchain tehnologijom i softverom koji je neophodan za pružanje iskustva upotrebe pametnog telefona doraslog modernom korisniku i novom dobu interneta.

HTC Exodus 1 sadrži zaključanu oblast na telefonu koja je zaštićena od Android OS-a (Android O). “Secure enclave” će čuvati ključeve vašeg kripto-sadržaja, bilo da su u pitanju valute ili nezamjenjivi tokeni (non-fungible tokens – NFT) ili, u bliskoj budućnosti, svi vaši digitalni podaci.

HTC je razvio jedinstven mehanizam društvenog povrata ključa (Social Key Recovery) u slučaju da izgubite telefon ili vam ga ukradu ili ako zaboravite ključeve. To je jednostavan i siguran način za povrat ključeva koji su izgubljeni. On takođe osigurava da HTC ne čuva vaše ključeve na centralnoj lokaciji u bilo kom trenutku – vi sve vrijeme zadržavate njihovo vlasništvo. HTC vam dozvoljava da izaberete nekoliko pouzdanih kontakata i svako od njih mora da preuzme aplikaciju za upravljanje ključevima. Vaši ključevi se zatim dijele pomoću tajnog algoritma za dijeljenje i šalju se ovim pouzdanim kontaktima. Ukoliko se javi potreba za tim, možete uspješno da vratite pristup svojim sredstvima.

Poziv kriptografima i programerima iz cijelog svijeta

Budući da je riječ o ranoj pristupnoj verziji uređaja Exodus, HTC poziva kriptografe i programere iz cijelog svijeta da se pridruže Exodus zajednici i da pomognu u unapređivanju jačine ove sigurnosne oblasti. Ključni element ovog early access pristupa jesu povratne informacije zajednice i doprinos poboljšanju novčanika i sigurnog pohranjivanja putem telegramskog kanala “HTC EXODUS (OFFICIAL)”.

’’Prošlo je 10 godina od predstavljanja prvog Android telefona kompanije HTC i skoro 10 godina od predstavljanja Bitcoin-a i Genesis bloka. Exodus 1 je osnovni element kripto-interneta. Da bi digitalna sredstva i decentralizovane aplikacije dostigle svoj potencijal, mi smatramo da će mobilne tehnologije morati da budu osnovna tačka distribucije. Radujemo se partnerstvu sa programerima u blockchain zajednici kako bismo realizovali ovu viziju,“ kaže Phil Chen, direktor za decentralizaciju (DCO) u kompaniji HTC.

 Exodus 1

Kao dodatni korak u ojačavanju ove tehnologije, HTC će uskoro objaviti API-je koji omogućavaju nezavisnim programerima da koriste ‘Exodus 1’ hardver za zaštitu ključeva i potpisivanje transakcija. HTC će objaviti Zion API za upravljanje ključem i SDK za novčanik partnerima koji su posvećeni istoj viziji –proširivanju blockchain ekosistema i izgradnji temelja sigurnosti i povjerenja.

HTC proširuje blockchain ekosistem kreiranjem telefona koji je posvećen decentraliziranim aplikacijama i sigurnosti. Dolazak Bitcoina i Ethereuma je sa sobom donio ideju digitalne oskudice i nezamjenjivih tokena (NFT-a). ‘Exodus 1’ je značajan korak u kreiranju platforme i distributivnog kanala za kreativce koji stvaraju jedinstvene digitalne proizvode.

Možete da budete u toku sa HTC Exodus timom tako što ćete pratiti nedavno pokrenut vlog Phila Chena i tima, kao i korištenjem hashtag oznake #HTCExodus na drugim društvenim kanalima.

‘Exodus 1’ može da se naruči u okviru early access pre-order programa na adresi https://www.htcexodus.com/, a dostupan u 34 zemlje, uključujući SAD, Tajvan, Hongkong, Singapur, Novi Zeland, UK, Austriju, Norvešku i druge evropske zemlje. Kompletne informacije o dostupnosti nalaze se na HTC web sajtu i očekivani datum isporuke ovako naručenog uređaja je decembar 2018.