Josip Dujmovic gost urednik emisije Ja biram goste, TV1

Ja biram goste: Je li muzička scena BiH kolonijalizirana?

Muzika BiH Show Time

Novo izdanje dijaloške emisije TV1 “Ja biram goste” na temu muzičke scene u BiH danas i sutra uredio je i vodio novinar Josip Dujmović, osnivač i urednik portala Glas.ba, magazina za muziku, kulturu i zabavu.

Već površni pregled muzičkog sadržaja u radio i televizijskim programima u BiH, te popisa izvođača na velikim domaćim festivalima upućuju da dilemu – je li bh. muzika u podređenom položaju u odnosu na izvođače iz susjednih zemalja ili je, zapravo, to realno stanje i najviši domet ovdašnje scene?

Indikativno može biti i ovogodišnje sudjelovanje izvođača iz BiH na najvećim regionalnim festivalima.

Tako je na Exitu 2018., kao jedino ime iz BiH, nastupila Sasja, dok je zagrebački IN Music imao također jedno – Zijaha Sokolivića u IN teatru i ni jedno na bilo kojoj festivalskoj muzičkoj bini. Ironično, ovogodišnje sarajevske Baščaršijske noći ugostile su Bajagu i Instruktore, Ahmeta Erdogdulara, Biljanu Krstić, Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Marka Louisa, jazz sastav Goce Stevskovski SeptetNinu Kraljić, Sonju Radojković – i jedinog iz BiH, Mostarca Sanela Marića Maru.

Naglašavajući da emisija nema kvazi-patriotske motive i da se fokusira na muziku isključivo kao show biznis, Dujmović je u goste pozvao rock muzičare Nedžada Podžića Poćka i Emira Bukovicu, te Dubravka Suvaru, direktora OK festa, kojima je, kao prvo, postavio pitanje je li bh. muzika u podređenom položaju u odnosu na izvođače iz susjednih zemalja, a zatim kakva je bh. muzička kultura i industrija, da li u BiH nedostaju izdavačke kuće i da li ih internet može nadoknaditi, kakva je uloga medija, ima li bh. muzika sa svojim festivalima ‘izvozni potencijal’…

Zaključujući da je za ovu temu prekratka jedna 50-minutna emisija, voditelj i gosti su pokušali otkriti najuočljivije izazove s kojima se nosi ovdašnja muzička scena.